Brazílsky reál klesol na historické minimá

Brazílska mena, ktorá bola vytvorená v roku 1994 klesla na historicky najnižšiu úroveň za celú svoju existenciu, konkrétne 4.0142 reálu za dolár.

Brazílska mena, ktorá bola vytvorená v roku 1994 klesla na historicky najnižšiu úroveň za celú svoju existenciu, konkrétne 4.0142 reálu za dolár. Hlavným problémom sú obavy, že prezident Dilma Rousseff nebude schopný skonsolidovať rozpočet, čo bude viesť k opätovnému poklesu kreditného ratingu krajiny.

9. Septembra znížila agentúra Standard and Poor`s rating krajiny, čo odvtedy stlačilo reál o 5.7 % nadol. Očakáva sa, že korupcia medzi politickými špičkami a vedením štátnej ropnej spoločnosti môžu viesť k ďalšiemu poklesu. Rousseffove opatrenia, ktoré by mali pomôcť rozpočtu nenachádzajú podporu medzi poslancami, ktorí im vyčítajú zvýšenie zaťaženie strednej triedy. Tá je už dnes v kritickej situácii vďaka ekonomickej kríze a vysokej inflácii, ktorá je skoro dvojnásobne vyššia ako by centrálna banka chcela.

Analytici zhoršili očakávania poklesu HDP krajiny, keď upravili odhad na pokles až o 2.7 %, z predošlých 2.55 %. Agentúry Fitch a Moody`s hodnotia Brazíliu taktiež nízkymi ratingovými stupňami a agentúra Fitch ho podľa vlastných slov na 50 % ešte zníži.

Kým Brazília nespraví veľké systematické reformy a nezmení sa vládna politika krajiny, ťažko očakávať zlepšenie situácie. Najmä keď Brazília nevie urobiť ani najmenšie kroky smerom k zlepšeniu.

5 Ročný graf Reálu voči doláru:

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy