V auguste pracovalo vyše 126 tisíc starobných dôchodcov

Vyše 54,4 tisíc penzistov bolo poistených ako zamestnanec a ďalších takmer 51,9 tisíc starobných dôchodcov pracovalo na dohodu.

Minulý mesiac pracovalo na Slovensku 126 179 poberateľov starobného dôchodku. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Vyše 54,4 tisíc penzistov bolo pritom podľa neho poistených ako zamestnanec a ďalších takmer 51,9 tisíc starobných dôchodcov pracovalo na dohodu. „V pozícii samostatne zárobkovo činnej osoby pracovalo ďalších 10 985 dôchodcov,“ uviedol hovorca poisťovne. Zvyšní pracujúci starobní penzisti boli dôchodkovo poistení súbežne napríklad ako zamestnanci a dohodári, alebo ako zamestnanci a samostatne zárobkovo činné osoby.

Zákon o sociálnom poistení umožňuje starobným dôchodcom pracovať a zároveň poberať dôchodok. Inak je to v prípade predčasných starobných dôchodcov, ktorým zákon súbeh práce a poberania dôchodku v zásade neumožňuje. Ak pracujú, Sociálna poisťovňa im na tento čas pozastaví výplatu predčasného starobného dôchodku a uvoľní im ju na základe písomnej žiadosti až po tom, ako prestanú pracovať (ukončia dôchodkové poistenie). Výnimkou sú predčasní starobní dôchodcovia ako samostatne zárobkovo činné osoby s nízkym hrubým príjmom. Ak mali za rok 2014 hrubý príjem do sumy 4 944 eur, tak im od 1. júla tohto roka nevznikla povinnosť platiť dôchodkové a nemocenské poistenie, a preto môžu naďalej poberať predčasný starobný dôchodok a mať príjem z podnikania.

Súvisiace články

Aktuálne správy