Zomrel spoluzakladateľ sendvičového reťazca, prehral boj s leukémiou

, AP Foto: YT/WTNH News8;Bloomberg Business

Spoluzakladateľ Subway, Fred DeLuca, ktorý svoj sendvičový obchod otvoril ešte ako tínedžer a neskôr sa mu podarilo pretaviť ho do jedného z najväčších reťazcov rýchleho občerstvenia, zomrel vo veku 67 rokov, informuje agentúra AP.

DeLucovi pred dvoma rokmi diagnostikovali leukémiu. Jeho smrť prišla len niekoľko týždňov po tom, čo Subway oslávil 50. výročie sendviča známeho ako "Footlong". História spoločnosti, ktorá má dnes viac ako 44 000 pobočiek po celom svete, siaha do roku 1965, keď DeLuca sa do podnikania pustil keď mal 17 rokov. Biznis mu mal pomôcť platiť za vysokú školu. Nápad prišiel od rodinného priateľa, Petra Bucka, ktorý bol spoluzakladateľom a ktorý poskytol kapitál vo výške 1000 dolárov na rozbehnutie podnikania. "Nevedel som nič o výrobe sendvičov, ani o potravinárskom priemysle," napísal neskôr vo svojej knihe DeLuca.

DeLuca a Buck otvorili svoj prvý obchod v Bridgeporte, v Connecticute pod názvom "Peťove super ponorky," s cenami okolo 69 centov. Firmu neskôr premenovali pohotovejšie Subway "metro", bolo to v roku 1968. Dvojica sa rozhodla expandovať pomocou franchisingu, teda možnosti, aby si za poplatky mohli aj iní otvoriť obchody Subway kdekoľvek na svete. Do roku 1988 už sme mohli vidieť Subway v dvoch tisíckach miest, do roku 1990 už mala značka 5000 prevádzok a v roku 1994 už viac ako 8000.

Subway ako súkromná spoločnosť nezverejňuje svoje finančné výsledky, ani výšku odmeňovania. Tento rok časopis Forbes odhadol DeLucovo imanie na 3,5 miliardy dolárov. Zaradili ho na 259. priečku najbohatších ľudí v USA.

V júli 2013, Subway oznámil, že DeLucovi diagnostikovali leukémiu. DeLuca bol aj naďalej v pravidelnom kontakte so svojim manažérskym tímom, ale už v obmedzenom čase. Tento rok v lete prevzala post prezidenta spoločnosti jeho mladšia sestra Suzanne Greco, aby sa zaoberala každodennými operáciami. DeLuca zostal generálnym riaditeľom.

Spoločnosť Subway čelila okrem zdravotných problémov aj  škandálom. Tento rok v lete museli ukončiť spoluprácu s dlhoročným stánkárom, ktorý priznal vinu v prípade obvinení za platený sex s maloletými a za detskú pornografiu. Navyše, niektoré hlasy tvrdia, že Subway to už prehnal, keď je prítomný vo viac než 27 000 amerických lokalitách. V minulom roku klesli priemerné tržby v zavedených lokalitách v USA o 3 percentá.

Z DeLucovej knihy "Start Small Finish Big: Fifteen Key Lessons to Start — and Run — Your Own Successful Business," sa dozvedáme, že DeLuca žil ako dieťa v Bronxe. Jeho otec nemal strednú školu, ale jeho matka pripisovala dôležitosť vzdelaniu, preto DeLuca absolvoval strednú školu, neskôr plánoval, že sa stane lekárom. To bol dôvod, prečo začal podnikať, aby mal peniaze na štúdium. "To nebolo plánované tak, že pôjde o podporu navždy," napísal DeLuca.

Súvisiace články

Aktuálne správy