Miera voľných pracovných miest sa v SR ani v EÚ nezmenila

Miera voľných pracovných miest v EÚ bola v druhom kvartáli vo výške 1,7 % a na Slovensku bola na úrovni 0,9 %

BRATISLAVA 16. septembra (SITA, Reuters) – Miera voľných pracovných miest sa v eurozóne a v EÚ v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom nezmenila a ostala na úrovni 1,7 %. V medziročnom porovnaní však miera voľných pracovných miest stúpla z úrovne 1,6 %. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat.

V rámci eurozóny bola v druhom štvrťroku miera voľných pracovných miest v priemysle a v stavebníctve na úrovni 1,2 % a v službách vo výške 2,1 %. V rámci celej EÚ sa miera voľných pracovných miest dostala na 1,3 % v priemysle a v stavebníctve, v službách bola miera voľných pracovných miest 2,1 %.

Na Slovensku ostala miera voľných pracovných miest v druhom kvartáli 2015 stabilná na úrovni 0,9 % a nezmenila sa v medzikvartálnom, ani v medziročnom porovnaní. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejšiu mieru voľných pracovných miest v druhom kvartáli zaznamenalo Belgicko a Nemecko (zhodne 2,7 %), Veľká Británia (2,5 %), Česká republika (2,3 %) a Švédsko (2,0 %). Najnižšia miera voľných pracovných miest však bola v Lotyšsku (0,5 %), v Poľsku (0,6 %), v Portugalsku (0,7 %) a v Španielsku (0,7 % za prvý kvartál 2015).

V rámci členských štátov EÚ, v ktorých boli údaje za druhý kvartál zverejnené, sa v medziročnom porovnaní miera voľných pracovných miest zvýšila v dvadsaťjeden, ostala stabilná v troch a klesla tiež v troch krajinách. Najvýraznejší nárast zaznamenalo Česko (+1,1 percentuálneho bodu), Chorvátsko (+0,5 percentuálneho bodu) a Belgicko, Luxembursko a Holandsko (zhodne +0,3 percentuálneho bodu). Pokles zaznamenalo Nemecko, Grécko (zhodne -0,1 percentuálneho bodu) a Cyprus (-0,2 percentuálneho bodu).

Miera voľných pracovných miest vyjadruje podiel voľných pracovných miest a celkového počtu pracovných miest. Celkový počet pozícií tvorí súčet voľných a obsadených pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy