Miera inflácie v eurozóne v auguste klesla na 0,1 % a v EÚ na nulu

Medziročná miera inflácie v eurozóne v auguste klesla na 0,1 % z júlových 0,2 %. Nepotvrdil sa tak rýchly odhad, podľa ktorého malo augustové tempo rastu spotrebiteľských cien v regióne, ktorý platí eurom, zostať na júlovej úrovni 0,2 %. Informoval o tom dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
V auguste minulého roka dosiahla pritom miera inflácie v eurozóne O,4 %.
V celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) sa medziročná miera inflácie v auguste tohto roka znížila na nulu z 0,2 % v júli a 0,5 % v auguste 2014.
Spomedzi členských štátov únie zápornú infláciu zaznamenalo v auguste 11 krajín, z toho najviac sa v medziročnom porovnaní prepadli spotrebiteľské ceny na Cypre (-1,9 %), v Rumunsku (-1,7 %) a v Litve (-1 %). Naopak, najvyššiu infláciu nahlásili v auguste Malta (1,4 %), Rakúsko (0,9 %) a Belgicko (0,8 %).
V porovnaní s júlom sa medziročná miera inflácie znížila v 14 štátoch EÚ, v štyroch stagnovala a v 10 vzrástla. Na Slovensku zostala inflácia v auguste tohto roka na rovnakej úrovni ako v júli a v auguste 2014, a to -0,2 %.
Na augustovom raste inflácie v 19 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, sa najvýraznejšie podieľalo zvýšenie cien v reštauráciách a kaviarňach o 0,10 percentuálneho bodu (p.b.), zdraženie zeleniny (0,09 p.b.) a tabaku (0,08 p.b.), zatiaľ čo negatívne sa na vývoji augustovej inflácie odrazil pokles cien palív a nákladov na dopravu (-0,55 p.b.), vykurovacieho oleja (-0,25 p.b.) a cien mlieka syrov a vajec (-0,07 p.b.).

Súvisiace články

Aktuálne správy