Sapin potvrdil prognózu pre tohoročný deficit aj rast ekonomiky

Francúzsko vlani oprávnene požiadalo Európsku úniu o predĺženie termínu na zníženie schodku v rozpočte na povolenú úroveň vzhľadom na pomalé zotavovanie jeho ekonomiky. Uviedol to minister financií Michel Sapin, ktorý zároveň potvrdil, že Paríž dosiahne tento rok očakávaný rast ekonomiky aj revidovaný schodok v rozpočte. Informovala o tom agentúra Reuters.
Francúzsko, druhá najväčšia ekonomika eurozóny, o dva týždne predstaví návrh rozpočtu na rok 2016, ktorý zrejme nikoho neprekvapí, keďže už vlani Paríž oznámil, že schodok v rozpočte stlačí na povolenú úroveň o dva roky neskôr.
Sapin na tlačovej konferencii skonštatoval, že Francúzsko výmenou za posunutie termínu pre splnenie fiškálnych cieľov uskutočnilo štrukturálne reformy.
Podľa Sapina deficit verejných financií Francúzska dosiahne tento rok 3,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), v nasledujúcom roku 2016 klesne na 3,3 % HDP a na povolenú úroveň 3 % HDP sa dostane až v roku 2017.
Francúzska vláda potvrdila aj svoju prognózu pre ekonomiku a očakáva, že tento rok sa jej výkon zvýši o 1 % a na budúci rok stúpne o 1,5 %. Miera inflácie dosiahne tento rok len 0,1 % a v roku 2016 vzrastie o 1 %.
Francúzska vláda bude pokračovať v znižovaní daní pre firmy aj rodiny, pričom v roku 2016 bude len 46 % domácností platiť daň z príjmov, čo je menej ako 52,3 % domácností v roku 2013, keď sa k moci dostali socialisti.
Francúzsko predstaví svoj návrh rozpočtu na budúci rok 30. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy