Odbory navrhujú spoločnosti Lufthansa ďalšie rokovania

Ďalšie rozhovory sa budú týkať výhod pre pilotov pri odchode do dôchodku

Odborové hnutie Vereinigung Cockpit (VC), ktorá zastupuje pilotov spoločnosti Lufthansa, navrhlo manažmentu firmy ďalšie rozhovory týkajúce sa výhod pre pilotov pri odchode do dôchodku. „Táto dohoda má pre nás najvyššiu prioritu a tešíme sa na konštruktívne rozhovory,“ uviedlo združenie VC vo svojom stanovisku. Odbory navrhli ako možný termín ďalších rokovaní tri dni počas budúceho týždňa, pričom rozhovory sa budú týkať výhod pre pilotov pri odchode do dôchodku.

Táto ponuka reaguje na rozhodnutie súdu pre pracovné záležitosti vo Frankfurte, ktorý rozhodol, že stredajší štrajk pilotov nebol oprávnený. Stredajšia akcia nasledovala po utorkovom štrajku a spôsobila zrušenie približne 1 000 letov. Súd pre pracovné záležitosti rozhodol, že piloti štrajkovali proti rozširovaniu aktivít spoločnosti v oblasti nízkonákladovej prepravy. Formálny dôvod, ktorý uviedla organizácia VC pred 18 mesiacmi, keď sa začala séria štrajkov, bol boj za výhody pre pilotov odchádzajúcich do dôchodku. Preto súd rozhodol, že stredajší štrajk bol neoprávnený.

Spoločnosť Lufthansa umožňuje pilotom odchod do dôchodku vo veku 55 rokov, pričom majú nárok na 60 % mzdy, kým im vo veku 65 rokov začne riadna penzia. Spoločnosť však má v úmysle tieto podmienky meniť. Situácia sa vyostrila, keď spoločnosť Lufthansa začala rozvíjať podnikanie v oblasti nízkonákladových letov prostredníctvom značky Eurowings.

Súvisiace články

Aktuálne správy