Warren Buffett: Ekonomika na tom nie je zle, ale nie je na vzostupe

, CNBC Foto: SITA

Slávny investor v utorok vyhlásil, že americká ekonomika rastie o približne 2 %, čo nie je zlé.

"Stále sme na rovnakej ceste už šesť rokov," vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway pre televíziu CNBC "To nie je zlý kurz, ale nie je to boom."

Buffett pustil tieto poznámky ohľadom otázok investorov po celom svete, či FED zdvihne na septembrovom zasadnutí úrokové sadzby, alebo nie s ohľadom na nedávnu volatilitu na finančných trhoch.

"Ak sa naše sadzby dostanú podstatne vyššie ako v Európe, ja si nemyslím, že by bolo dobré pre vývoz z tejto krajiny," povedal Buffett. "V ekonomike nikdy nemôžete urobiť len jedinú vec. Vždy je nejaké "čo  potom" a ja si myslím, že to "čo potom“ v prípade zvýšenia sadzieb, zatiaľ čo Európa sa snaží udržať ich nízko, by to mohlo mať celý rad nejakých následkov."

Buffett tiež uviedol, že kúpil viac akcií IBM v prvom a treťom štvrťroku. Jeho slová sa hneď odrazili na cene, po odvysielaní rozhovoru šli akcie IBM posilnili takmer o 2 percentá.

Veštec z Omahy už aj dávnejšie vystupoval v televízii CNBC, na začiatku augusta diskutoval o akvizícii konglomerátu Precision Castparts, výrobcu zariadení pre letecký priemysel, za 37,2 miliardy dolárov. "Je to pre nás veľmi vysoká cena zaplatiť ju." Berkshire ponúkol 235 dolárov za akciu a prémiu vo výške 21,2 percenta. Bolo to 10. augusta. V utorok Buffett poznamenal, že Berkshire pravdepodobne pustí tridsaťdva miliárd dolárov v najbližších štyroch až piatich mesiacoch, z veľkej časti pôjdu peniaze na Precision Castparts, ale že firma sa drží svojich zásad pri výdavkoch. "Stále mám peniaze na nákup. Balík hotovosti u mňa nikdy neklesne pod 20 miliárd dolárov," povedal Buffett.

Vysvetlil aj prečo sa Berkshire rozhodol získať podiel v spoločnosti na spracovanie ropy Phillips 66 za 4,48 miliardy dolárov po tom, čo sa v roku 2013 zbavil akcií firmy. "Boli sme to schopní zrealizovať na základe daňového zvýhodnenia. Nechceli sme obchodovať, pretože nemáme radi akcie," povedal Buffett. "Vždy som zamýšľal nad návratom späť, za predpokladu, že cena bude dobrá."

Súvisiace články

Aktuálne správy