Novinka z Bruselu: Pri kúpe lístka na vlak si stiahnu aj vaše osobné údaje

, euractiv;moenymag Foto: SITA

Teroristické útoky v Európe nenechali nikoho chladným, ani úradníkov v Bruseli. Európska únia zvažuje posilnenie bezpečnosti na železnici formou cestovných lístkov, ktoré by obsahovali informácie o cestujúcich.

Európska únia chce novými pravidlami reagovať na augustový útok v rýchlovlaku smerujúcom do Paríža. Jednou z možností, o ktorej odborníci na terorizmus uvažujú, je, že by lístky obsahovali údaje o cestujúcich a kontrolóri vo vlakoch by mali prístup k Schengenskému informačnému systému. V rozhovore pre EurActiv to uviedol protiteroristický koordinátor EÚ Gilles de Kerchove.

Vlakové lístky by tak po novom mohli obsahovať povinne údaje o cestujúcich, ktorí na ne cestujú. Sprievodcovia by naopak mohli mať prístup k Schengenskému informačnému systému, aby zistili, či sa vo vlakoch nepohybujú osoby podozrivé z terorizmu. "Existujú rôzne spôsoby, ako odhaliť podozrivé správanie sa na stanici alebo vo vlaku. Ľudia, ktorí na stanici a vo vlakoch pracujú, tiež môžu prejsť výcvikom," upozornil de Kerchove. Podotkol, že nemá zmysel zbytočne narúšať vlakovú dopravu, pretože železnice sú prostriedok pre dopravu, ktorý je veľmi priateľský k životnému prostrediu. Nechce preto zavádzať vo vlakoch podobné bezpečnostné pravidlá, aké platia v lietadlách. "Tiež miera využitia je úplne iná. Sedem miliónov ľudí cestuje vlakom každý deň len v samotnom Nemecku," dodal.

O vlakovej bezpečnost rokovali už na konci augusta ministri vnútra a dopravy z ôsmich členských krajín spoločne so zástupcami Švajčiarska, európskym komisárom pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom, komisárkou Bulcovou a de Kerchove. Ďalšie stretnutie je v pláne 8. októbra v Luxemburgu.

Súvisiace články

Aktuálne správy