Utečenci so smartfónmi: Ste idioti, keď vás to prekvapuje!

, Independent Foto: SITA

Častým argumentom odporcov migrantov je to, že utečenci nemôžu byť až tak chudobní, keď si so sebou do Európy berú aj inteligentné telefóny. Považuje sa to za jeden z dôkazov, že migranti peniaze majú, pretože si môžu dovoliť kúpiť najnovšie technické výdobytky.

"Ľudia utekajúcich pred vojnou v Sýrii nie sú vôbec chudobní. Pozrite sa, všetci majú smartfóny," ozýva sa často nielen v slovenských, ale aj v britských a nemeckých médiách, a na sociálnych sieťach.

"Ste prekvapení, že sýrski utečenci majú smarfóny? Mrzí ma, že vás musím sklamať, ale ste idioti. nemusíte byť biely obyvatelia Západu, aby ste mohli vlastniť relatívne lacný kus technológie," odkazuje prostredníctvom britského serveru Independent komentátor a novinár James O'Malley.  

Dodáva, že fakt, že migranti vlastnia mobilný telefón ich podľa niektorých Európanov vylučuje z kategórie tých, ktorí potrebujú pomoc. "Na povrchu to môže vyzerať ako xenofóbia, ale je to vlastne celkom progresívny postoj. Pred niekoľkými týždňami sa protiimigračná brigáda sťažovala, že prisťahovalci sú nekvalifikovaní a že chcú čerpať výhody zo sociálneho systému. Teraz argumentujú, že utečenci sú príliš bohatí, a preto by sa pomoc mala zamerať skôr na chudobných,“ opisuje nálady v Británii O'Malley.

Zároveň kladie otázku, prečo presne by vlastne ľudia mali byť prekvapení, že utečenci majú mobilné telefóny? "Sýria nie je bohatou krajinou, ale nie je to ani krajina chudobná. Podľa Svetovej banky je radená medzi krajiny s 'nižšími strednými príjmami'. V roku 2007, čo je posledný rok, kedy sú k dispozícii štatistiky, mala Sýria HDP na jedného obyvateľa 1850 dolárov, čo je viac ako v tom čase v Egypte, kde to bolo len 1620 dolárov," vysvetľuje novinár.

Z týchto čísel sa podľa neho dá usudzovať, že Sýria a Egypt sú na tom finančne podobne. Podľa štatistík CIA World Factbook bolo v roku 2014 v Sýrii 87 mobilných telefónov na 100 obyvateľov, v Egypte to bolo 110 telefónov na 100 obyvateľov, v Británii dokonca 123 prístrojov na 100 obyvateľov. "V roku 2011 sme videli Egypťanov, ktorí sa vydali do ulíc a prostredníctvom sily svojich mobilných telefónov získali širokú podporu vďaka aplikáciám a sociálnym sieťam. Čo vyvoláva ďalšiu otázku: Prečo akceptujeme, že Egypt môže mať telefóny, ktoré vyvolali revolúciu, a napriek tomu sme prekvapení, že bohatšia krajina, ktorá je v podobnej situácii, je na tom podobne?," nechápe O'Malley.

"Takže vieme, že Sýria nie je špinavá a chudobná a vieme, že tam majú veľa mobilných telefónov, tak prečo smartfóny? No, a prečo nie? Na Západe mnoho ľudí vlastní stolný počítač, notebook, tablet a tiež smartfón. Ale ak by ste sa mali vzdať svojho majetku a žiť z 1850 dolárov ročne, za ktoré si kúpite oblečenie a jedlo, čo by ste si kúpili potom? Je ťažké si predstaviť užitočnejšiu vec ako smartfón, zvlášť ak utekáte zo svojho domova," píše novinár.

Dôvod, prečo podľa neho Sýrčania majú inteligentné telefóny a nie napríklad starú Nokiu 3210 je rovnaký, ako keď technológiu nakupujú ľudia kdekoľvek inde v obchode. Smartfóny s Androidom, kamerou alebo veľkou obrazovkou sa podľa neho dajú kúpiť za pár eur, nehovoriac o tom, že s každou novou kolekciou telefónov cena tej predchádzajúcej výrazne klesá. "Takže odpoveď na to, či by sme mali byť prekvapení, že mnoho sýrskych utečencov vlastní smartfón, je hlasné NIE. Svet nestojí na binárnej opozícii medzi chudobnými a bohatými, a my by sme mali upraviť naše názory na  niektoré krajiny," uzatvára O'Malley.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy