Dotácie na nájomné byty pre obce a mestá budú výhodnejšie

Možnosť poskytnutia dotácie pri bytoch bežného štandardu až do výšky 50 % a pri bytoch nižšieho štandardu až do výšky 85 % z oprávnených nákladov podľa ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja vytvára pre miestne samosprávy v najmenej rozvinutých okresoch možnosť stanoviť dostupnejšie nájomné.

Obce a mestá v najmenej rozvinutých okresoch budú môcť pri obstarávaní nájomných bytov pre sociálne slabšie skupiny obyvateľov získať štátnu dotáciu za výhodnejších podmienok. "Možnosť poskytnutia dotácie pri bytoch bežného štandardu až do výšky 50 % a pri bytoch nižšieho štandardu až do výšky 85 % z oprávnených nákladov vytvára pre samosprávy v najmenej rozvinutých okresoch možnosť stanoviť dostupnejšie nájomné," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa. Ministerstvo to má zabezpečiť do 15. októbra ako jednu z viacerých úloh súvisiacich s vládou nedávno schváleným návrhom zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov.

 

Rezort na čele s Jánom Počiatkom má podľa zákona o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní z roku 2010 každoročne do 15. januára určiť výberové kritériá, na základe ktorých sa určuje poradie pre predložené vyhovujúce žiadosti. "Vláda uvedeným uznesením určila, že v rámci kritérií je potrebné pozitívne hodnotiť žiadosti predložené samosprávou z najmenej rozvinutých okresov, čo im vytvára lepšie predpoklady pre získanie dotácie," priblížil Kóňa.

Obce a mestá z najmenej rozvinutých okresov, kde je najvyššia miera nezamestnanosti nad 20 %, budú mať zároveň nárok na získanie úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) s nulovou úrokovou sadzbou. "Týmto opatrením sa zníži zaťaženie samosprávy vyplývajúce z úveru získaného na obstaranie nájomného bývania zo ŠFRB," dodal Kóňa. Aj nižšie splátky úveru podľa neho umožnia samosprávam v najmenej rozvinutých okresoch určiť prijateľnejšie nájomné.

Ministerstvo má v tohtoročnom rozpočte schválené dotácie na výstavbu a obnovu bytového fondu v objeme 20 mil. eur, na náhradné nájomné byty pre miestne samosprávy 25,5 mil. eur a pravidelný príspevok pre ŠFRB 54,9 mil. eur. ŠFRB má v tomto roku po zvýšení rozpočet vo výške 292,57 mil. eur. Na obnovu bytových budov je určených 166,67 mil. eur, na obstaranie nájomných bytov s dotáciou 100 mil. eur, na obstaranie nájomných bytov 18 mil. eur, na obstaranie bytov do vlastníctva fyzických osôb 5,4 mil. eur, na výstavbu alebo dostavbu zariadení sociálnej starostlivosti 2 mil. eur a na ich obnovu 500 tis. eur. Z rozpočtu sú hradené aj zmluvy o úveroch z minulého roku v objeme vyše 3 mil. eur, na ktoré bol v banke otvorený účet v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy