Špičkovo zarábal, chýbala mu rodina: Bývalý riaditeľ po roku doma opäť nastupuje do práce

, Huffington Post Foto: YT/tech4obama;SiliconANGLE

Max Schireson pomáhal plánovať obrad bar micva svojej najstaršej dcére, prihlásil sa ako lyžiarsky inštruktor do triedy svojho 15 ročného syna, ale bol aj zástupcom rodičov v triede svojej najmladšej dcéry a v neposlednom rade mal aj čas tráviť víkendy mimo domova so svojou ženou. Zhrnuté a podčiarknuté, bol to pekný rok, keď mohol byť otcom rodiny na plný úväzok.

Zaujímavé je, že Max je bývalý šéf MongoDB, softvérovej spoločnosti zaoberajúcej sa písaním ľahko škálovateľných databáz. Z tohto biznisu vystúpil vlani v auguste, keď sa rozhodol tráviť viac času so svojou rodinou. Následne založil Battery Ventures, firmu spravujúcu rizikový kapitál, a začal pracovať ako manažér z domu. "Opäť som začal stupňovať svoj pracovný život, aj keď ani zďaleka to nie je intenzita ako keď ste generálny riaditeľ," napísal 45 ročný Schireson  na svojom blogu.

Jeho odchod vlani spôsobil rozruch, pozornosť si Schireson získal doslova sťa by rarita. Generálny riaditeľ, muž, mimoriadne produktívny v danej oblasti, posadnutý technologickým priemyslom, a pritom dokázal priznať, že jeho rovnováha medzi pracovným a súkromným životom bola už neudržateľná. Práve naopak, špičkové podnikateľky sú často nespravodlivo zasypávané otázkami o tom, ako dokážu zosúladiť prácu s materstvom. "Často sa ma pýtali, na akom aute jazdím a aký druh hudby sa mi páči, ale nikdy, ako dokáže vyvážiť požiadavky byť dobrý otec a generálny riaditeľ spoločnosti zároveň," napísal v príspevku na svojom osobnom blogu. "Zatiaľ čo médiá sa ma pýtali na jedno, úplne iná bola otázka, ktorú som sa často pýtal sám seba."

Schireson žil so svojou rodinou na diaľku. Zo svojho domu v Palo Alto v Kalifornii cestoval do kancelárie v New Yorku každé dva až tri týždne, za rok to bolo niekoľko stotisíc kilometrov. Musel vypustiť "veľa rodinnej zábavy", so svojimi deťmi a manželkou, ktorá pracuje ako lekárka a profesorka na Stanfordskej univerzite. "Mám ju rád a vždy som zostal dlžníkom v tom, nájsť spôsob, ako udržať rodinu pohromade aj napriek mojim bláznivým cestovaniam. Nemal by som pokračovať v zneužívaní jej trpezlivosti."

Schireson má skutočne bohatý profesionálny životopis, ktorý začína malým zázrakom, keď už ako 15 ročný začína študovať na UC Berkeley. Keď sa mu podarilo zarobiť milióny prostredníctvom MongoDB, získava luxus, o ktorom sa ani mnohým Američanov nesníva. Schireson, ktorý sa tiež podieľal na kampani za znovuzvolenie prezidenta Obamu, sa zaradil na 59. miesto 100 najväčších hviezd v Silicon Valley v roku 2013.

V rozhovore zverejnenom na stránkach Battery, Schireson povedal, že firma by mu umožnila pracovať s "vzrušujúcimi stratupmi" bez potreby obetovania novonájdenej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. "Chcel som mať aj naďalej vyrovnaný život a toto bola istá príležitosť spolupracovať s veľkými spoločnosťami bez toho, aby som sa musel viazať do úlohy zástupcu manažmentu," povedal.

Okrem trávenia času s rodinou sa razom otvoril priestor aj pre koníčky. Učí sa hrať bridž a začal chodiť do posilňovne. Okrem toho radí priateľom ako založiť novú firmu. "Páči sa mi to," napísal Schireson. "Možno, že iní ľudia toto všetko dokážu aj popri tom, že sú generálnym riaditeľom rýchlo rastúcej spoločnosti. Viem, že ja som toho schopný nebol." To ale neznamená, že jeho pozornosť nesmerovala aj na iné veci. "Stále ma rozptyľuje môj telefón," napísal. "Niektorú z obsedantnej energie, ktorá pred tým mierila do práce, ide teraz do učenia bridžu, alebo riešenia matematických problémov. Stále túžim ísť skôr do postele, jesť menej, a byť niečím viac v tejto chvíli."

Súvisiace články

Aktuálne správy