Americká ekonomika si udržala „priemerné“ tempo rastu

Americká ekonomika si v uplynulých mesiacoch udržala priemerné tempo rastu. Firmy v USA sa však sťažujú, že spomaľovanie čínskej ekonomiky a silný dolár škodia ich podnikom. Uviedla to vo svojej správe, tzv. Béžovej knihe (Beige Book), americká centrálna banka Fed. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky, ktorú Fed vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk. Údaje obsiahnuté v správe využije Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) aj pri rozhodovaní na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 16. a 17. septembra.

Podľa najnovšej správy Fed 11 z 12 regiónov zaznamenalo v období od začiatku júla do polovica augusta aspoň mierny rast. A väčšina regiónov tiež hlási aj mierny prírastok nových pracovných miest. Menšia časť regiónov sa sťažovala na stúpajúci tlak na zvyšovanie platov, ale väčšina očakáva, že tempo ich rastu bude stagnovať. Inflácia totiž zostáva stále nízka aj napriek tomu, že Fed drží už takmer sedem rokov svoje kľúčové úrokové blízko nuly.

Federálny rezervný systém (Fed) konštatuje, že jeho respondenti v regiónoch neočakávajú zrýchlenie hospodárskeho rastu USA.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov pritom v 2. kvartáli vzrástol viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Konkrétne, výkon americkej ekonomiky sa v období apríl – jún 2015 zvýšil medziročne o 3,7 %, a nie o 2,3 %, ako naznačoval prvý odhad.

Nedávne turbulencie na akciových trhoch a spomaľovanie čínskej ekonomiky však znepokojujú podnikateľov v USA. A vyvolávajú špekulácie, že Fed možno odloží na neskôr očakávané zvýšenie úrokových sadzieb, ku ktorému by podľa niektorých expertov malo dôjsť práve tento mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy