Euro dnes posilnilo, ale akciové indexy v Európe aj v Ázii klesli

Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol, zatiaľ čo európske akciové indexy sa prepadli o viac ako 3 %. Dôvodom bol obnovený výpredaj globálnych akcií po zverejnení ďalších nepriaznivých správ z čínskej ekonomiky, ktorá v auguste zaznamenala pokles aktivity vo výrobnom sektore. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes dopoludnia predávalo po 1,1287 USD, čo je o 1 % viac ako v pondelok (31. 8.). Investori sa totiž domnievajú, že vzhľadom na spomaľovanie čínskej ekonomiky a napätie na globálnych trhoch bude americká centrálna banka nútená odložiť plánované zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré drží na historickom minime blízko nuly od decembra 2008.
Hodnota kľúčového európskeho akciového indexu Euro Stoxx však dnes dopoludnia klesla o 3,1 % na 3014 bodov a aj hlavný frankfurtský index DAX sa znížil o vyše 3 % tesne pod hranicu 10.000 bodov.
Pokračoval aj výpredaj čínskych akcií, v dôsledku čoho dnes Shanghai Composite Index klesol o 1,23 %, tokijský akciový index sa znížil o 3,8 % a hongkonský o 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy