Český expremiér Mirek Topolánek sa stal členom predstavenstva Eustreamu

Na základe predchádzajúceho súhlasu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa členom predstavenstva slovenského prepravcu plynu Eustream stal bývalý český premiér Mirek Topolánek. Pre TASR to potvrdil hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.
„Pán Mirek Topolánek sa stal členom predstavenstva spoločnosti Eustream po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o udelení predchádzajúceho súhlasu s jeho voľbou dňa 11. augusta 2015,“ spresnil.
ÚRSO podľa hovorcu reagoval na predchádzajúce rozhodnutie dozornej komisie Eustreamu z 29. júna 2015, kedy bol Topolánek v zmysle zákona o energetike a stanov spoločnosti Eustream zvolený za člena predstavenstva.
Chuguryan doplnil, že Topolánek naďalej zostáva vo funkcii riaditeľa spoločnosti pre zahraničný rozvoj a vzťahy s verejnosťou, ktorú zastáva od 1. novembra 2014. „Má na starosti komunikáciu v zahraničí a rokovania na vysokej politickej úrovni,“ priblížil.
Topolánek podľa Chuguryana reprezentuje Eustream napríklad pri stretnutiach s premiérmi partnerských krajín, ale aj na dôležitých rokovaniach v Bruseli, kde sa určuje smerovanie európskej regulácie. „Jedným z veľkých projektov, ktorým sa aktívne venuje, je plánovaný plynovod Eastring. Projekt diverzifikuje nielen trasy, ale aj zdroje plynu pomocou spojenia trhov západnej Európy so zdrojmi v oblasti Kaspického mora, regiónu Čierneho mora, Iránu, Iraku a podobne,“ dodal hovorca.
Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2332 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 550 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy