Vývoj v Austrálii

Austrálskej ekonomike sa darí lepšie ako ostatným vyspelým ekonomikám, ale to nie je podľa šéfa Centrálnej banky Austrálie postačujúce. Ten volá po reformách, ktoré majú zvýšiť produkciu.  Glenn Stevens ďalej tvrdí, že aj keď je základná úroková sadzba na najnižšej úrovni v histórií (2 %), tak monetárna politika má svoje limity. Vyššia miera produkcie, po ktorej volá, môže byť vyvolaná len kvalitatívnymi reformami v ekonomike.

Je zaujímavé, že šéf Centrálnej banky Austrálie chce vyšší rast ekonomiky, keďže medziročný rast hrubého domáceho produktu je aktuálne na úrovni 2.30 %, inflácia je okolo 1.5 %. Pomer dlhu k hrubému domácemu produktu je 28.60 %, čo je jedna z najnižších mier zadlženosti ekonomiky v rámci OECD.

Na grafe môžeme vidieť vývoj HDP Austrálie v priebehu 10 rokov. Všimneme si, že v čase, keď sa v eurozóne riešili záchranné mechanizmy v rámci opatrení proti dlhovej kríze, tak ekonomika Austrálie rástla o viac ako 4 %.

Zdroj: Bloomberg

Čo sa týka akciového trhu, referenčný index S&P/ASX 200, ktorý sleduje vývoj 200 najväčších spoločností, má aktuálnu cenu na úrovni 18.97 násobku priemerných ziskov, pričom odhadované P/E je klesajúce na 15.12. Akciový trh Austrálie je ovplyvnený výpredajmi na čínskom trhu, ktoré vyvolali prepady aj v Austrálii. Momentálne predstavuje ročný výnos na S&P/ASX 200 -8.25 %.

Zdroj: Bloomberg

V priebehu piatich rokov však S&P/ASX 200 vzrástol len o ako 17 %, čo je ale oveľa menej ako americký SPX, ktorý počas piatich rokov získal až skoro 78 %.

Zdroj: Bloomberg

Keď sa pozrieme na trh s austrálskymi dlhopismi, zistíme, že dvojročné dlhopisy sa obchodujú s výnosom 1.78 % a desaťročné s výnosom 2.649 %. Na poslednom grafe vidíme vývoj výnosov na 10-ročných dlhopisoch od konca augusta 2010. Odvtedy spadli výnosy na týchto dlhopisoch skoro o 45 %.

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy