Šanca navrhuje zvýšiť limit obratu pre nový režim platieb DPH

Podľa predstaviteľov strany Šanca by sa v rámci boja s daňovými únikmi mal tiež rozšíriť systém fakturovania bez DPH aj na iné odvetvia ako stavebníctvo.

Opozičnej strane Šanca sa zdajú návrhy z dielne ministerstva financií, ktoré majú uľahčiť najmä menším podnikateľom život pri platení dane z pridanej hodnoty, nedostatočné. Strana sa preto prostredníctvom poslanca parlamentu Viliama Novotného obrátila na Národnú radu SR a ministra financií Petra Kažimíra s návrhom na zvýšenie limitu ročného obratu, do ktorého budú môcť firmy platiť daň z pridanej hodnoty až po uhradení ich faktúr.

Podľa Šance by pritom limit obratu mal byť podstatne vyšší, ako momentálne vo vládnom návrhu uvádzaných 75 tis. eur a to až na hranici 500 tis. eur. „Po rozhovoroch s daňovými kontrolórmi, audítormi, účtovníkmi a podnikateľmi je jasné, že návrh, s ktorým prišlo ministerstvo financií, je len kozmetický a reálne nepomôže, no nikto nechce nahlas kritizovať ministerstvo,“ tvrdí podpredsedníčka Šance Jarka Lukačovičová. Šanca však nie je prvou opozičnou stranou, ktorá s takýmto návrhom prišla. Rovnako na 500 tis. eur navrhol zvýšiť hranicu obratu aj SKOK Juraja Miškova. Samotný predseda vlády Robert Fico pritom po schválení návrhu kabinetom pripustil, že hranica obratu pre nový režim platenia dane z pridanej hodnoty sa pri prerokovaní v parlamente môže zvýšiť. Minister financií Peter Kažimír po stretnutí s podnikateľmi ešte v júni konštatoval, že hranica sa zvýši na 100 tis. eur.

Okrem toho navrhuje Šanca taktiež rozšíriť možnosť tzv. systému „reverse charge“, teda fakturovania bez dane z pridanej hodnoty, okrem oblasti stavebníctva aj na iné odvetvia. Najväčšie daňové úniky totiž podľa strany nevznikajú v stavebníctve, ale pri obchodovaní s tovarmi. „Je preto zarážajúce, že Slovensko dodnes nevyužilo možnosti európskej legislatívy požiadať o zavedenie tohto systému aj do iných oblastí ako je stavebníctvo,“ píše sa vo vyhlásení strany.

Súvisiace články

Aktuálne správy