Euro výrazne posilnilo a jeho kurz bol najvyšší od januára

Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne vzrástol. Dôvodom boli turbulencie v Číne. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro popoludní posilnilo až na 1,1714 USD/EUR, čo bolo najviac od januára 2015. V noci nadnes sa kurz spoločnej meny ešte pohyboval pod úrovňou 1,14 USD/EUR. Euro neskôr zmazalo časť svojich ziskov a neskoro popoludní sa predávalo po 1,1585 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,1497 (v piatok: 1,1281) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8698 (0,8865) eura.
Kurz spoločnej európskej meny okolo 15.00 h SELČ v priebehu niekoľkých minúť vyskočil o vyše dva centy. Takéto prudké pohyby sú na devízovom trhu zriedkavé. „Dôvodom bol globálny pád akciových trhov, ktorý spustila Čína a ktorý sa popoludní urýchlil,“ uviedol devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke. „Automaticky vyvolané nákupy potom zjavne viedli k prudkému nárastu kurzu.“ Posilnenie eura následne ešte zvýšilo tlak na akciové trhy, pretože zvýšenie kurzu eura zhoršilo ziskové vyhliadky európskych firiem, uviedol Rieke. „Očividne to spustilo bludný kruh.“
„Turbulencie v Číne majú negatívny vplyv na dolár,“ upozornil ďalej Rieke. Prvé zvýšenie úrokových sadzieb v USA za 9 rokov, s ktorým sa pôvodne počítalo v septembri, je stále nepravdepodobnejšie. Nárast sadzieb by zvýšil atraktivitu dolára pre investorov. „Teraz treba počkať, či ECB niečo podnikne, aby zabrzdila prudký nárast eura,“ dodal Rieke.

Súvisiace články

Aktuálne správy