Švédska vláda zvýšila odhad rastu ekonomiky v rokoch 2015-16

Švédska vláda zvýšila odhad rastu hospodárstva v tomto a nasledujúcom roku. Odôvodnila to zotavovaním európskych ekonomík, ktoré sú hlavnými obchodnými partnermi Švédska. Ale zároveň upozornila, že spomaľovanie čínskej a ďalších veľkých transformujúcich sa ekonomík naďalej predstavuje vážne riziko pre švédske hospodárstvo. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa novej prognózy ministerstva financií v Štokholme by sa mal výkon najväčšej škandinávskej ekonomiky tento aj budúci rok zvýšiť o 2,8 %. Ešte v júni pritom ministerstvo očakávalo, že hrubý domáci produkt (HDP) Švédka stúpne tento rok o 2,6 % a v roku 2016 o 2,7 %.
A schodok v rozpočte klesne v tomto roku na 0,8 % HDP namiesto na 1,3 % HDP, ktorý vláda predpovedala ešte v júni, a v nasledujúcom roku dosiahne 0,9 % HDP.
„Výraznejší rast viacerých svetových ekonomík prispel k zlepšeniu hospodárskej situácie vo Švédsku,“ uviedlo ministerstvo, podľa ktorého nezamestnanosť v krajine tento rok klesne viac, ako pôvodne odhadovalo.
Vláda v Štokholme najnovšie očakáva, že miera nezamestnanosti dosiahne tento rok 7,6 % a v roku 2016 sa zníži na 7,1 %.
Kabinet zároveň sľúbil, že v rámci rozpočtu na budúci rok zvýši investície, aby podporil vytváranie nových pracovných miest.
Rizikovými faktormi, ktoré môžu zabrzdiť rast švédskeho hospodárstva, sú podľa ministerstva spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík, najmä čínskej a tiež riziko stagnácie eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy