Na vysokú školu sa musia pripraviť aj rodičia

Vysokoškolské štúdium kladie veľké nároky nielen na študentov, ale aj na ich rodiny, ktoré vzdelávanie financujú. Ak sa chcú vyhnúť napätému rozpočtu, riešení je k dispozícii viacero.
„Náklady spojené so štúdiom detí vykrývajú domácnosti najčastejšie kombináciou rodinných financií a zárobkov zo študentských brigád. Tradičnými zdrojmi sú tiež štipendiá alebo pôžičky z komerčných bánk. Dobrým riešením sú však aj rôzne formy sporenia,“ vysvetľuje Vladimír Hriz z VÚB banky.
Podľa neho jednou z možností je myslieť dopredu a zriadiť si napríklad sporiaci účet ešte v čase, keď dieťa navštevuje základnú či strednú školu.
Pre finančné zabezpečenie štúdia odporúčajú odborníci sporenie vo fondoch, ktoré dokáže v dlhodobom horizonte prinášať slušné výnosy. Napríklad podľa Mariána Matušoviča, generálneho riaditeľ VÚB ASSET Management, vo fonde Active Magnifica už pri mesačnom vklade 30 eur môže rodič nasporiť zaujímavú sumu. Po dosiahnutí cieľovej hodnoty ju vie jednorazovo vybrať alebo ju môže študentovi posielať po menších sumách ako vreckové.

Súvisiace články

Aktuálne správy