Portugalská ekonomika v 2. kvartáli rástla

Portugalský HDP v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástol o 0,4 %. V medziročnom porovnaní sa ekonomika zväčšila o 1,5 %.

Portugalská ekonomika sa v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zväčšila o 0,4 % a medziročne vzrástla o 1,5 %. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny rástol v medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní rovnakým tempom ako v prvom štvrťroku. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnil v piatok portugalský štatistický úrad. K tvorbe HDP v sledovanom období prispel domáci dopyt, keď firmy obnovovali zásoby a rástla aj súkromná spotreba. Čistý zahraničný dopyt v medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní ťahal ekonomiku nadol. Obchodný deficit sa medzi aprílom a júnom v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zvýšil o 17 %.

Vlani sa portugalská ekonomika zväčšila o 0,9 %. Rast vykázala po troch rokoch recesie vyvolanej dlhovou krízou a úspornými opatreniami, ku ktorým musela krajina pristúpiť výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc. V aktuálnom roku počíta vládny odhad s posilnením výkonu ekonomiky o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy