Infografika ktoré krajiny sú najbezpečnejšie a ktoré najrizikovejšie: Rozdelenie sveta na základe štátneho dlhu

, businessinsider;ČTK Foto: thinstock

Bank of America ponúka niekoľko krásnych infografík, ale táto je jedna z najkrajšie zafarbených. Ukazuje mapu sveta podľa rizika štátneho dlhu. Slovensko je zelené.

Mapa používa údaje o poistení proti nesplateniu dlhopisov, čo je úverový derivát slúžiaci na prenos úverového rizika z jedného subjektu na iný. V prípade vlády, ide o schopnosť splácať peniaze, ktoré dlhuje. Ako pri každom poistnom produkte, aj tu platí, že to bude tým drahšie, čím je vyššia pravdepodobnosť, že nastane udalosť, voči ktorej ste sa poistili.

Dlh Venezuely je zďaleka najviac riskantný, poistiť ho stojí dvakrát toľko, než ten grécky, alebo ukrajinský.

Grafika tiež ukazuje zaujímavú situáciu pre Španielsko a Írsko. Trh si myslí, že ich dlh je celkom bez rizika, s nižšími CDS spreadmi, než Talianska či Portugalska. Španielska ekonomika prechádza fázou oživenia po tom, čo sa prepadla kvôli úverovej bubline s nehnuteľnosťami na bývanie a následnej kríze sprevádzanej vysokou nezamestnanosťou.

Španielsky hrubý domáci produkt za prvý štvrťrok roku 2015 vzrástol o 0,9 %.To je medziročne rovných  2,6 %, celkom zdravé tempo. Pre porovnanie je to trikrát rýchlejšie ako vo Veľkej Británii. Ide o najrýchlejší rast od roku 2007, na základe rastu maloobchodného predaja. Analytici očakávali rast o 0,8 %.

BNP Paribas tvrdí, že rast Španielska je založený na pevných základoch, v porovnaní s inými periférnymi ekonomikami a to vďaka pozitívnemu vplyvu štrukturálnych reforiem uskutočnených za ostatných niekoľko rokov. Tento rast prichádza v čase, keď len pred pár rokmi bolo krajina považovaná za jednu z najviac postihnutých periférnych krajín Európy. V súčasnosti sa Španielsko dostáva do pozornosti európskych inštitúcií, ktoré ho dávajú za príklad toho, ako ťažiť z výhod ťažkých reforiem.

Ekonomika eurozóny v druhom štvrťroku mierne spomalila tempo rastu. Hrubý domáci produkt krajín platiacich eurom sa zvýšil o 0,3 percenta po raste o 0,4 percenta v predošlom kvartáli. V dnešnom rýchlom odhade to uviedol európsky štatistický úrad Eurostat. V celej Európskej únii sa HDP zvýšil v medzikvartálnom porovnaní o 0,4 percenta, čo je rovnaké tempo ako v prvých troch mesiacoch roka.
Rast mierne zaostal za odhadmi. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že ekonomika eurozóny stúpne za tri mesiace do júna o 0,4 percenta.

V medziročnom porovnaní sa HDP eurozóny zvýšil o 1,2 percenta a HDP celej dvadsaťosmičky o 1,6 percenta. V prípade eurozóny to je zrýchlenie z rastového tempa 1,0 percenta v rovnakom období pred rokom. Naopak celá rástla o 0,1 percenta pomalšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy