Nemecká aj francúzska ekonomika v 2. kvartáli sklamali expertov

Nemecká ekonomika v 2. kvartáli vzrástla o niečo menej, ako experti odhadovali a francúzska namiesto rastu stagnovala. Dôvodmi slabších výsledkov dvoch najväčších ekonomík eurozóny boli kríza v Grécku aj spomalenie čínskej ekonomiky, ktoré podkopáva globálny dopyt. Informovali o tom agentúry Reuters, AFP a Bloomberg.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 2. štvrťroku 2015 vzrástol medzikvartálne o 0,4 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu spolkového štatistického úradu Destatis. To je síce mierne zrýchlenie po 0,3-% raste HDP v prvých troch mesiacoch roka, ale analytici očakávali, že naberie ešte väčšie tempo a stúpne o 0,5 %.
Podľa údajov Destatis k rastu ekonomiky v 2. kvartáli pozitívne prispel export, ktorý sa vďaka slabému euru zvýšil viac ako import. Ale globálny dopyt je momentálne príliš nízky na to, aby mohla nemecká ekonomika bežať na plný výkon.
Spotrebiteľské a vládne výdavky v sledovanom období tiež podporili nemeckú ekonomiku, len investície boli slabé.
V medziročnom porovnaní sa HDP Nemecka v 2. kvartáli zvýšil o 1,6 %, čo je tiež zrýchlenie po 1,2-% tempe jeho rastu v 1. štvrťroku 2015.
Francúzsky štatistický úrad Insee zase oznámil, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny v období apríl – jún stagnovala. Analytici pritom očakávali, že sa medzikvartálne tempo jej rastu spomalí na 0,2 % z 0,7 % v prvých troch mesiacoch roka.
Štatistiky ukázali, že výkon sektora služieb aj výrobného sektora vo Francúzsku sa v 2. štvrťroku znížil o 0,1 % a rast spotrebiteľských výdavkov sa spomalil na 0,1 % z 0,9 % v 1. štvrťroku. Jediným svetlým bodom bol v 2. kvartáli export, ktorý zrýchlil a stúpol o 1,7 % v porovnaní s prvými troma mesiacmi roka, keď sa zvýšil o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy