Aj vašu firmu môže kúpiť Buffett, stačí splniť zopár podmienok

, businessinsider Foto: SITA

Intenzívne diskutovanou témou týchto dní je bezpochyby ďalší ťah svetoznámeho investora Warrena Buffetta. Podľa čoho sa rozhoduje Veštec z Omahy?

Wall Street Journal nedávno zverejnil informáciu, že Berkshire Hathaway sa rozhodol prevziať priemyselnú spoločnosť Precision Castparts. Americký výrobca komponentov strojov a leteckých motorov by sa tak s odhadovanou hodnotou transakcie o veľkosti 37 miliárd dolárov mohol stať najväčšou akvizíciou Buffettovej firmy. Faktom je, že každý podobný krok vyvolá v investičnom publiku rozruch. Potvrdzuje to aj viac ako 19 % nárast ceny akcií Precision Castparts.

Ale podľa čoho si Veštec a jeho tím firmy vyberá? V roku 2014 vo svojom liste klientom zverejnil sám Buffett niekoľko kritérií, ktoré musí spoločnosť spĺňať, aby sa stala súčasťou jeho portfólia.

– Ak firma nepatrí do jednej z oblastí, kde sa Berkshire angažuje, musí spĺňať aspoň požiadavku hrubého zisku o veľkosti 75 miliónov dolárov.

– Spoločnosť musí preukázať konzistentnú ziskovosť. Akékoľvek predikcie či náhodné pozitívne výkyvy nebudú posudzované.

– Podnik musí dosahovať dostatočné výnosy z vlastného kapitálu, bez toho, aby bol akokoľvek výrazne zaťažený dlhom.

– Manažment firmy musí byť kvalitný a zabehnutý. Berkshire má záujem o skúsených ľudí, ktorí danému odboru rozumejú.

– V jednoduchosti je sila. Ľahko pochopiteľný biznis je základom úspechu. Príliš zložité podnikania nie je žiaduce.

– Ponuková cena je základom všetkých ďalších rokovaní, aj tých predbežných. Pokiaľ nie je jasne daná, nie je o čom sa baviť.

Sám Buffett vyzdvihuje niektoré body nad ostatné. Predovšetkým pokiaľ ide o veľkosť. "Čím väčšia je spoločnosť, tým rastie aj náš záujem o ňu. Hľadáme akvizície o veľkosti aspoň 5 až 20 miliárd dolárov. S čím za nami ale nechoďte, sú investičné tipy z všeobecného akciového trhu," prepisuje Buffettove slová server Businessinsider.

Ak teda zistíte, že práve vaša spoločnosť by mohla stáť za zváženie, neváhajte. "Môžeme sľúbiť úplnú diskrétnosť a veľmi rýchlu odpoveď. Obvykle tak do piatich minút, ak budeme mať záujem," tvrdí Buffett. V rámci toho je potom preferovaný nákup za cash, avšak možnosťou je aj emisia akcií, ak bude zrejmá dostatočná vnútorného hodnota. Čo však od Buffetta určite nečakajte je účasť na aukciách.

Súvisiace články

Aktuálne správy