Ekonomika regiónu OECD aj eurozóny je stabilná

Hospodársky rast Nemecka, Francúzska, Talianska aj eurozóny ako celku je stabilný. Ale americká a britská ekonomika začínajú vykazovať známky spomaľovania a z Brazílie a Číny už prichádzajú jasné signály, že ich hospodárstvo stráca tempo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.
Podľa výsledkov prieskumu, ktorý OECD aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), zostal v júni na májovej úrovni 100 bodov, čo poukazuje na stabilný rast ekonomiky regiónu OECD.
Ani CLI eurozóny ako celku sa v júni nezmenil a už štyri mesiace sa drží na rovnakej úrovni 100,7 bodu. CLI Nemecka a Talianska pritom stagnoval (nemecký zostal na úrovni 100 bodov a taliansky na úrovni 100,9 bodu), zatiaľ čo francúzsky indikátor mierne vzrástol na 100,8 bodu zo 100,7 bodu v máji.
Júnový prieskum však ukázal, že CLI Spojených štátov, ktorý sa od februára pohybuje pod hranicou 100 bodov, sa v júni znížil na 99,4 bodu z májových 99,5 bodu a britský CLI klesol na 99,8 bodu z 99,9 bodu.
Vyhliadky čínskej ekonomiky sa zhoršujú tiež a „stabilne“, o čom svedčí postupné znižovanie hodnoty príslušného ukazovateľa v júni na 97,4 bodu z 97,5 bodu v máji, 97,6 bodu v apríli a 97,7 bodu v marci. Hodnota brazílskeho ukazovateľa v sledovanom mesiaci klesla na 98,8 bodu z 99 bodov v máji.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy