Priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla, ale v Španielsku vzrástla

Z eurozóny dnes prišli zmiešané správy. Zatiaľ čo priemyselná produkcia dvoch najväčší ekonomík bloku Nemecka a Francúzska v júni klesla, v Španielsku, ktoré je štvrtým najväčším hospodárstvom eurozóny, sa rast priemyslu zrýchlil. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Agentúra Bloomberg už ráno uviedla, že produkcia nemeckého priemyslu v júni prekvapujúco klesla, medzimesačne o 1,4 %.
A podľa francúzskeho štatistického úradu Insee aj výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v júni znížil. Síce len mierne, medzimesačne o 0,1 %, ale tento výsledok kontrastuje s májovým rastom priemyselnej výroby o 0,4 %.
Analytici pritom očakávali, že francúzsky priemysel, ktorý sa v máji odrazil smerom nahor po aprílovom páde o 1 %, bude pokračovať v raste a jeho výkon stúpne v júni o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu priemyselnej výroby vo Francúzsku v júni 2015 spomalilo na 0,6 % z májových 2,5 %. To je horší výsledok ako 1,4-% rast priemyslu v júni, s ktorým počítali analytici.
Za celý 2. štvrťrok 2015 výkon francúzskeho priemyslu medzikvartálne klesol o 0,7 % a medziročne sa zvýšil o 1 %.
Oveľa lepšia správa prišla dnes zo Španielska, kde sa medziročný rast priemyselnej výroby po očistení od sezónnych vplyvov v júni zrýchlil na 4,5 % z 3,2 % v máji a prekonal aj dohady analytikov, ktorí predpovedali, že stúpne len na 3,8 %.
A bez úpravy o sezónne vplyvy sa výkon španielskeho priemyslu v júni zvýšil ešte strmšie, medziročne o 7,5 % po májovom oveľa miernejšom raste o 1,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa však rast priemyselnej produkcie v Španielsku v júni spomalil na 0,4 % z májových 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy