Čistý zisk Erste Group za prvý polrok 487,2 mil. eur

Banka počas januára až júna evidovala rast objemu vkladov o 1,6 % na 124,5 mld. eur a zväčšenie objemu poskytnutých úverov o 2,2 % na 123,5 mld. eur

Rakúska Erste Group za prvý polrok tohto roka vykázala čistý zisk 487,2 mil. eur. V rovnakom období minulého roka pritom skončila v strate v sume 929,7 mil. eur. Podiel klasifikovaných úverov na celkovom objeme pôžičiek klesol na úroveň 7,7 % z výšky 8,5 % v závere minulého roka. Ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 sa zlepšil na 11,6 % z úrovne 10,6 % na konci roku 2014. Objem vkladov v prvom polroku vzrástol o 1,6 % na 124,5 mld. eur a objem poskytnutých úverov oproti záveru minulého roka stúpol o 2,2 % na 123,5 mld. eur. Banka o tom informovala vo vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA.

„Väčšine našich kľúčových trhov v strednej a východnej Európe sa darí lepšie ako zvyšku Európy. Už piaty kvartál po sebe sa zvyšuje podiel splácaných úverov, pričom podiel klasifikovaných úverov sa už šiesty štvrťrok po sebe znížil,“ uviedol generálny riaditeľ Erste Group Andreas Treichl. „Jedinou krajinou, v ktorej máme záporný výsledok, zostáva Maďarsko, ale sme si istí, že v budúcom roku budeme svedkami obratu, pokiaľ ide o ziskovosť,“ dodal Treichl.

Skupina Erste pôsobí aj na Slovensku. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií Slovenskej sporiteľne sa táto spoločnosť začlenila do finančnej skupiny Erste. Predaj akcií sa uskutočnil v januári 2001. Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy