Maloobchodné tržby v eurozóne aj v EÚ v júni medzimesačne klesli

Maloobchodné tržby v eurozóne po miernom májovom raste v júni opäť klesli. Uviedol to dnes na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.
Presnejšie, maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro, sa po očistení od sezónnych vplyvov v júni znížil o 0,6 % v porovnaní s májom, keď medzimesačne vzrástol o 0,1 %.
Aj v celej Európskej únii (EÚ) maloobchodné tržby v júni klesli, medzimesačne o 0,5 % po májovom zvýšení o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v eurozóne v júni stúpli o 1,2 % a v celej únii vzrástli o 2 %.
Hlavným dôvodom medzimesačného poklesu júnových maloobchodných tržieb v eurozóne bolo zníženie predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,8 % a nepotravinárskych produktov o 0,2 %, pričom tržby z predaja palív stagnovali.
V celej EÚ klesol predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov v júni o 0,6 % a tržby z predaja nepotravinárskych produktov sa znížili o 0,1 %, pričom predaj palív klesol o 0,4 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za jún, maloobchodné tržby sa v medzimesačnom porovnaní najviac znížili v Nemecku (-2,3 %), Slovinsku (-1,6 %) a Poľsku (-1,4 %). A naopak, najstrmší medzimesačný nárast tržieb nahlásili Rumunsko (1,7 %), Rakúsko (1,3 %) a Dánsko (1,1 %).
V medziročnom porovnaní sa júnové tržby z predaja nepotravinárskych produktov zvýšili v eurozóne o 2,3 % a v EÚ o 3,4 %, z predaja palív vzrástli o 1,8 % v menovej únie a o 1,4 % v EÚ a tržby z potravín, nápojov a tabakových výrobkov stúpli o 0,1 % v regióne, ktorý platí eurom a o 0,8 % v celej únii.
Najstrmší medziročný nárast júnových tržieb zaznamenali Rumunsko (7,9 %), Litva (7,1 %) a Lotyšsko (6,8 %) a pokles nahlásili len Luxembursko (-9,9 %) a Fínsko (-0,2 %).
Na Slovensku sa maloobchodný predaj v júni zvýšil medzimesačne o 0,5 % a medziročne o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy