Tempo rastu súkromnej aktivity v Nemecku zostalo vysoké

Nemecký zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory služieb a priemyslu v júli podľa konečných údajov zostal na júnovej úrovni 53,7 bodu. Francúzsky zložený PMI však klesol na 51,5 bodu z júnových 53,3 bodu.

BERLÍN, PARÍŽ 5. augusta (SITA, Reuters) – Aktivita nemeckého súkromného sektora v júli pokračovala v raste, keďže sa zväčšil objem objednávok. Vyplýva to z prieskumu agentúry Markit, ktorá to považuje za znak toho, že najväčšia európska ekonomika je v úvode tretieho štvrťroka v dobrej forme. Zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory služieb a priemyslu, ktorý agentúra Markit zostavuje, v júli podľa konečných údajov zostal na júnovej úrovni 53,7 bodu.

Nemecký zložený PMI je už 27 mesiacov nad hranicou 50 bodov oddeľujúcou rast súkromnej aktivity od jej poklesu. Hodnota PMI je tak lepšia v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že oslabila na 53,4 bodu. „Najnovší PMI naznačuje, že nemecký súkromný sektor naďalej rastie slušným tempom,“ povedal ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. PMI sektora služieb tiež zostal na júnovej úrovni 53,8 bodu. Nemecké odvetvie služieb pritom rastie už 26 mesiacov.

Tempo rastu aktivity francúzskeho súkromného sektora sa však v júli spomalilo na trojmesačné minimum. Objem nových objednávok v druhej najväčšej ekonomike eurozóny totiž klesol. Zložený index nákupných manažérov podľa konečných údajov oslabil na 51,5 bodu z júnových 53,3 bodu. „Tempo rastu aktivity urobilo v júli krok späť po tom, ako v júni bolo najrýchlejšie za takmer štyri roky,“ povedal ekonóm agentúry Markit Jack Kennedy.

Súvisiace články

Aktuálne správy