Irán sa po skončení embarga chystá na nákupy vo veľkom štýle

Irán trpel dlhé roky medzinárodnými sankciami. Po ich skončení dúfajú nielen nemeckí podnikatelia, že z Teheránu prídu hodnotné objednávky. Informoval o tom vo vysielaní a na internetovej stránke nemecký spravodajský kanál n-tv. Iránska vláda totiž zverejnila plány na veľké nákupy pestrého sortimentu. Airbus a Boeing by mali dostať objednávky na stovky civilných dopravných lietadiel.
„Krajina potrebuje ročne doplniť svoj letecký park o 80 až 90 lietadiel“, povedal podľa iránskej tlače vysoký činiteľ úradu pre civilnú leteckú dopravu Mohamed Chodakarami. Teraz má Irán 140 dopravných lietadiel, ktorých priemerný vek je takmer 20 rokov. V prvom období po skončení embarga sa hovorí o nákupe okolo 300 strojov.
Chodakarami povedal, že sa objednávky na nové lietadlá Airbusu a Boeingu bude rozdeľovať na polovicu. Celkové náklady na obnovu iránskej dopravnej flotily by mali dosiahnuť 18,2 miliardy eur.
Nemecko ako prvé z veľkých krajín vyslalo do Teheránu delegáciu významných predstaviteľov politiky a hospodárstva. Viedol ju vicekancelár, minister hospodárstva a energetiky Sigmar Gabriel. V Berlíne sa ráta s tým, že hodnota vzájomnej obchodnej výmeny, ktorá bola vlani 2,39 miliardy eur, o štyri roky dosiahne viac ako 10 miliárd eur.
Nemecko bolo pre Irán dlhodobo najdôležitejším dodávateľom tovaru. Z pozície ho v roku 2007 vytlačila Čína.

Súvisiace články

Aktuálne správy