Nové investície prinesú na Slovensko 2800 pracovných miest

Do regiónov Slovenska s vysokou mierou nezamestnanosti prinesie 11 investičných projektov približne 2800 nových pracovných miest. Projekty v 1. polroku tohto roka uzavrela Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR. Ich celková hodnota by mala dosiahnuť 170 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani, keď mala SARIO potvrdené investície v sume 100 miliónov eur s potenciálom 2500 nových pracovných miest, ide o výrazne lepší výsledok. Investície budú smerovať do výroby komponentov pre automobilový priemysel, do strojárstva, výroby zdravotníckych pomôcok, IT centier a centier zdieľaných služieb. Väčšina z nich smeruje do doteraz znevýhodnených regiónov. Najviac si polepšia Trenčiansky, Košický, Žilinský, Nitriansky, ale aj Bratislavský kraj.
„Nárast počtu investícií potvrdzuje, že Slovensko je krajinou, o ktorú majú investori záujem. Krajinou, ktorá ponúka stabilné podnikateľské prostredie. Na druhej strane je zároveň výzvou, aby sme podmienky pre investorov naďalej zlepšovali a precizovali tak, aby bol v budúcnosti nárast investícií ešte vyšší,“ povedal minister hospodárstva Vazil Hudák. Perspektívy vidí nielen v oblasti príchodu nových investorov na Slovensko, ale aj v oblasti rozširovania výroby spoločností v SR dlhodobo etablovaných. A to tak domácich, ako aj zahraničných.
Zvýšený záujem investorov je podľa generálneho riaditeľa SARIO Roberta Šimončiča dôkazom, že potenciálni investori vnímajú SR ako stabilnú krajinu.
„Výsledky dokazujú, že etablovaní investori považujú Slovensko za spoľahlivého partnera so správnymi prioritami, ktoré prinášajú výsledky,“ konštatoval Šimončič.
Z 11 uzavretých projektov ide v siedmich prípadoch o nové prevádzky a v štyroch o expanzie existujúcich závodov. „Darí sa nám umiestňovať projekty do regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Obyvatelia týchto regiónov tak vďaka novým investíciám dostanú možnosť nájsť si zamestnanie,“ uviedol Šimončič.
K 30. júnu 2015 má SARIO rozpracovaných takmer 40 investičných projektov v celkovej hodnote prevyšujúcej jednu miliardu eur s potenciálom vytvoriť 10.000 nových pracovných miest. V rozpracovaných projektoch z pohľadu sektorov dominuje výroba komponentov pre automobilový priemysel, spracovanie kovov, výroba elektrických a elektrotechnických výrobkov a centrá zdieľaných – strategických služieb. Najväčší záujem prejavujú investori z Nemecka, Dánska, Belgicka, Kórejskej republiky, Japonska či Ukrajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy