American Airlines dosiahli v 2. kvartáli strmý nárast zisku

Americká letecká spoločnosť American Airlines vďaka dramatickému poklesu cien paliva v 2. kvartáli tohto roka takmer zdvojnásobila svoj zisk, aj keď sa jej tržby znížili. Informovala o tom agentúra AP.
Najväčšie svetové aerolínie zároveň oznámili, že uplynulé tri mesiace boli ich najziskovejším kvartálom. Náklady spoločnosti na palivo sa totiž medziročne znížili viac ako o jednu miliardu USD. Aerolínie ale zároveň upozornili, že v súčasnom 3. štvrťroku očakávajú ďalšie zníženie tržieb.
Čistý zisk American Airlines za tri mesiace do konca júna 2015 vzrástol medziročne o 97 % na 1,7 miliardy USD (1,55 miliardy eur), čo predstavuje 2,41 USD na akciu.
Po očistení od jednorazových položiek dosiahla spoločnosť čistý zisk 2,62 USD/akcia a prekonala aj dohady analytikov, ktorí jej predpovedali zisk v priemere 2,60 USD na akciu.
Náklady aerolínií na palivo pritom v sledovanom období klesli na 2,1 miliardy USD z 3,4 miliardy USD v rovnakom období vlani.
Aj tržby spoločnosti sa v 2. kvartáli znížili, medziročne o 5 % na 10,83 miliardy USD, zatiaľ čo analytici odhadovali, že klesnú o niečo menej, konkrétne na 10,93 miliardy USD.
American Airlines zároveň oznámili, že na budúci mesiac vyplatia akcionárom dividendy vo výške 10 centov na akciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy