Rast súkromnej aktivity eurozóny sa spomalil

Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory priemyslu aj služieb v júli klesol na 53,7 bodu z júnového štvorročného maxima 54,2 bodu.

Aktivita súkromného sektora eurozóny bola v úvode druhého polroka napriek pokračujúcemu znižovaniu cien menej silná, ako sa očakávalo. Oslabenie eura totiž nedokázalo podporiť dopyt zo zahraničia. Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI) zahŕňajúci sektory priemyslu aj služieb, ktorý zostavuje agentúra Markit, v júli klesol na 53,7 bodu z júnového štvorročného maxima 54,2 bodu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali menej výrazné oslabenie indexu, a to na úroveň 54 bodov. Podľa hlavného ekonóma agentúry Markit Chrisa Williamsona predbežný zložený PMI naznačuje, že hospodárstvo eurozóny v treťom kvartáli posilní o 0,4 %.

Nemecký predbežný zložený PMI za júl tiež naznačil mierne spomalenie tempa ekonomického rastu. Index oslabil na 53,4 bodu z júnových 53,7 bodu. „Júlový predbežný PMI naznačuje pokračovanie mierneho ale nezaujímavého rastu nemeckého súkromného sektora,“ povedal Oliver Kolodseike z agentúry Markit. Podobne júlový predbežný PMI Francúzska naznačil, že rast produkcie súkromného sektora krajiny sa spomalil. Hodnota PMI klesla na 51,5 bodu z júnových 53,3 bodu, kedy však bola na 46-mesačnom maxime. „Rast francúzskeho súkromného sektora sa v júli zmiernil,“ uviedol ekonóm agentúry Markit Jack Kennedy.

Súvisiace články

Aktuálne správy