Prevádzkový zisk firmy BASF stúpol o 2 %

Najväčšia chemická spoločnosť na svete za druhý štvrťrok vykázala upravený zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 2,04 mld. eur.

Nemecká spoločnosťou BASF, ktorá je najväčšou chemickou firmou na svete, v druhom štvrťroku dosiahla medziročný rast prevádzkového zisku o 2 %. Dopyt po špeciálnych plastoch pre automobilový priemysel a stavebníctvo totiž prevážil nad poklesol zisku divízie ťažby ropy a plynu. Zisk skupiny pred úrokmi a zdanením (EBIT), po úprave o jednorazové položky, v období apríla až júna stúpol na 2,04 mld. eur. Nenaplnilo sa však očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí v priemere odhadovali, že bude vo výške 2,12 mld. eur.

Prevádzkový zisk divízie materiálov, ktorá dodáva produkty hlavne odvetviam automobilovej výroby, elektrických zariadení a stavebníctva, vzrástol o 29 % na 458 mil. eur. V oblasti ťažby ropy a plynu, chemických produktov pre poľnohospodársku rastlinnú výrobu a menej špecializovaných chemikálii však zisky firmy klesol. Neupravený prevádzkový zisk divízie ťažby ropy a plynu klesol o 115 mil. eur na sumu 431 mil. eur.

Čistý zisk skupiny za druhý kvartál bol v sume 1,3 mld. eur, čiže sa v porovnaní s rovnakým štvrťrokom vlaňajška nezmenil. Firma v druhom štvrťroku dosiahla zisk na akciu v sume 1,38 eura, čiže v medziročnom porovnaní mierne stúpol, keďže za obdobie apríla až júna 2014 bol v sume 1,37 eura. Spoločnosť BASF potvrdila svoju prognózu pre celý rok 2015, ktorá ráta s miernym rastom tržieb ale stagnáciou prevádzkového zisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy