Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku vzrástla o 0,3 %

Nemecká ekonomika si v 2. štvrťroku 2015 pravdepodobne udržala rovnaké tempo rastu ako v prvých troch mesiacoch roka. Uviedlo to dnes nemecké ministerstvo financií (MF), podľa ktorého nálada v nemeckých firmách zostala optimistická aj napriek gréckej dlhovej kríze. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa ministerstva financií v Berlíne sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v období apríl – jún 2015 medzikvartálne zvýšil o 0,3 %, teda rovnako ako v prvých troch mesiacoch roka, keď sa tempo jeho rastu spomalilo z 0,7 % v poslednom štvrťroku 2014. Dôvodom spomalenia nemeckej ekonomiky v úvode tohto roka boli najmä slabšie výsledky zahraničného obchodu.
Ministerstvo vo svoje správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, konštatuje, že domáci dopyt bol aj v 2. štvrťroku jedným z kľúčových motorov nemeckého hospodárstva, ale aj zahraničný obchod už javí známky ožívania.
Dopyt po nemeckých výrobkoch aj priemyselná produkcia pokračujú v raste a nálada vo firmách je dobrá, zhrnulo ministerstvo svoje hodnotenie situácie v priemysle a jeho vyhliadky. Spresnilo však, že aj keď celková nálada je dobrá, nedávno sa mierne zhoršila v reakcii na vývoj situácie v Grécku.
Čo sa týka zahraničného obchodu, ministerstvo financií zaregistrovalo jasné známky jeho zotavovania. Svedčí o tom výrazný rast nemeckého exportu v apríli aj v máji, k čomu prispelo i oslabenie eura. Vďaka tomu sú nemecké výrobky pre klientov mimo eurozóny lacnejšie. Oživenie vývozu by tak mohlo byť indikátorom, že aj globálna ekonomika naberá tempo, uvádza sa v správe.
Nemecké ministerstvo financií na záver dokumentu informuje, že príjmy štátu z daní v 1. polroku 2015 vzrástli o 5,5 % na 300 miliárd eur.
Nemecký štatistický úrad zverejní prvý odhad HDP za 2. kvartál až 14. augusta, dodáva Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy