Grécka Eurobank kúpi za jedno euro bulharskú sieť Alpha Bank

, ČTK Foto: SITA

Grécky finančný ústav Eurobank prevezme od ďalšej gréckej banky Alpha Bank jej stratovú sieť pobočiek v Bulharsku. Tvrdia to zdroje agentúry Reuters, podľa ktorých bola kúpna cena stanovená na jedno euro. Správne rady oboch bánk sa zídu ešte dnes, aby dohodu ukončili, tvrdí zdroj.

Grécke banky sú už skoro tri týždne zatvorené a krajina rokuje so svojimi zahraničnými veriteľmi o treťom záchrannom programe. Banky majú problémy s likviditou a pripravujú sa na výraznú reorganizáciu, ktorej súčasťou budú fúzie, ale aj zatváranie bánk.

V rámci predchádzajúcej dohody o finančnej pomoci grécke banky sľúbili reštrukturalizáciu svojej činnosti, predaj majetku na Balkáne a že sa zamerajú na domáce operácie. V Bulharsku grécke banky stále vlastnia viac ako pätinu bankových aktív.

"Odkúpenie sa uskutoční za nominálnu hodnotu jedno euro," cituje Reuters jedného z bankárov z Eurobank. "Správne rady oboch bánk sa stretnú neskoro popoludní, aby dohodu ukončili," dodal.

Eurobank má v Bulharsku dcérsku spoločnosť Postbank, zatiaľ čo Alpha Bank prevádzkuje v Bulharsku sieť pobočiek, ktorú riadi z Atén. Hodnota majetku Eurobank v Bulharsku na konci marca predstavovala 5,9 miliardy leva (3,02 miliardy eur), čistý zisk v prvom štvrťroku dosiahol 20,8 milióna leva.

Súvisiace články

Aktuálne správy