Počet nových nezamestnaných v USA poklesol

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátnu podporu minulý týždeň klesol výraznejšie, ako sa čakalo. To poukazuje na solídny stav amerického trhu práce. Počet nových nezamestnaných žiadajúcich o štátne dávky v týždni končiacom sa 11. júla klesol o 15 tisíc na sezónne upravených 281 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, stúpol o 3 250 na 282 500. Išlo už o 16. týždeň po sebe, keď bol tento ukazovateľ nižší ako 300 tisíc, čo sa zvyčajne považuje za znak zlepšovania trhu práce. Správa amerického rezortu práce ďalej ukázala, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom sa 4. júla znížil o 112 tisíc na 2,22 milióna.

V súčasnosti je miera nezamestnanosti v USA na úrovni 5,3 %. Je tak blízko hodnotám z intervalu od 5 do 5,2 %, ktoré americký Federálny rezervný systém považuje za stav plnej zamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy