Prevádzkovateľ Skylinku dostal pokutu, údajne o ohlásení služby nevedel

, ČTK Foto: SITA

Český telekomunikačný úrad udelil doteraz najvyššiu tohtoročnú pokutu vo výške 9,5 milióna korún luxemburskej firme M7 Group, ktorá prevádzkuje satelitné služby Skylink a CS Link. Spoločnosť nenahlásila začatie výkonu komunikačnej činnosti. Úrad to oznámil v pravidelnej monitorovacej správe. M7 sa obhajovala tým, že konala v dobrej viere.

M7 Group oznamovaciu povinnosť splnila až vlani 28. mája, hoci komunikačnú činnosť poskytuje v Českej republike od začiatku roka 2013. "Výška pokuty odráža závažnosť previnenia v dĺžke času, po ktorý spoločnosť vykonávala komunikačnú činnosť bez oprávnenia," uviedol hovorca TÚ SR Martin Drtina.

Firma sa obhajovala tým, že postupovala v dobrej viere a na základe presvedčenia, že sa na ňu ohlasovacia povinnosť ako na poskytovateľov televízneho obsahu nevzťahuje. Úrad ale s odkazom na súdne rozhodnutia uviedol, že dodávka televíznych programov prostredníctvom satelitného signálu je službou elektronických komunikácií. "M7 Group bola okrem toho na svoje porušovanie opakovane upozorňovaná zo strany ČTÚ, a preto nemohla byť v dobrej viere, ako uvádza," píše sa v správe.

"Tento dlhodobo nezákonný stav významne negatívne ovplyvnil aj štatistické údaje za roky 2013 a 2014, s ktorými pracuje nielen ČTÚ, ale aj ďalšie orgány štátnej správy, justície a orgány medzinárodných organizácií a Európskej únie," uvádza sa v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy