Ceny tovarov a služieb v našich obchodoch s miernym poklesom už tretí mesiac po sebe

, Poštová banka Foto: SITA

Vyplynulo to z júnových údajov harmonizovanej inflácie, ktorú dnes zverejnil Štatistický úrad SR. V prvých mesiacoch tohto roka pritom dochádzalo k výraznejším, zhruba pol percentným, poklesom cien.

Medziročné zníženie cien počas júna zaznamenali už len dve kategórie nášho spotrebného koša. Potraviny sa totiž už počas apríla vymanili z medziročného poklesu a v júni sa ich ceny zvýšili o tri desatiny percenta.

V júni sa navyše poklesu vyhli aj ceny pôšt a telekomunikácii, ktoré medziročne stagnovali. K cenovému poklesu ale došlo v doprave, o – 5,4 %, čo je výsledkom medziročne lacnejšej ropy a zavedenia vlakov zadarmo pre vybrané skupiny obyvateľstva. Ceny čierneho zlata sú aktuálne o zhruba – 45 % nižšie ako pred rokom, čo tlačí smerom dole nielen ceny v doprave, ale aj ceny ostatných tovarov. Tie totiž treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov k zákazníkom.

Okrem dopravy sme v júni zaplatili menej ako pred rokom aj za bývanie a energie a to o – 1,0 %. Naopak, najvýraznejšie sa počas šiesteho tohtoročného mesiaca zvýšili ceny nábytku a vybavenia do domácnosti a ceny vzdelávania. 

Počas prvého tohtoročného polroka bol cenový rast u nás brzdený predovšetkým pretrvávajúcimi efektmi lacnej ropy a taktiež nižšími cenami energií či vlakmi zadarmo. Predpokladáme, že v druhom polroku by klesajúca nezamestnanosť, rastúce mzdy a voľná menová politika ECB mohli priniesť mierne inflačné tlaky. Žiadne výrazne zvyšovanie cien však neočakávame a priemerná miera inflácie za celý tento rok by mala byť nulová, vyjadrujúca stagnáciu cien.

 

Autorom je Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy