Fed sa nevzdáva myšlienky na zvýšenie úrokov ešte tento rok

, ČSOB Foto: SITA

Grécki poslanci splnili svoju občiansku povinnosť a odhlasovali reštrikcie, ktoré by tejto nesolventnej krajine mali priniesť nové pôžičky a tým na čas upratať celý problém z očí globálnych trhov. Bude tak priestor venovať sa aj iným problémom ako napríklad rozbiehajúca sa výsledková sezóna v USA alebo tomu, kedy americká centrálna banka sťaží všetkým život a začne zvyšovať úrokové sadzby.

Práve včera sme mali možnosť trochu nahliadnuť do kuchyne Fedu, kedy šéfka americkej centrálnej banky prehovorila vo svojom pravidelnom polročnom vystúpení pred americkým Kongresom. A hoci Grécko má s americkou ekonomikou len pramálo spoločné, tak vedomie toho, že Grexit nie je za dverami, si mohla Yellenová dovoliť hovoriť o možnom zvyšovaní úrokových sadzieb uvoľnenejšie.

Z jej vystúpenia sa zdá, že oficiálne úrokové sadzby naozaj môžu ísť hore ešte tento rok a to nehľadiac na to, že čerstvé konjunkturálne údaje nie sú úplne presvedčivé a inflácia zostáva prekliato nízko. Aj preto trhy tohtoročnému zvýšeniu Fed sadzby zatiaľ neveria, ale podľa nášho názoru k aspoň jednému zásahu dôjde. Samozrejme, že odhadnúť načasovanie takéhoto kroku nebude jednoduché a Yellenová všetky odhady včera navyše skomplikovala tým, keď uviedla, že FOMC môže zvýšiť úroky na akomkoľvek stretnutí a ak tak urobí, tak k tomu zvolá tlačovú konferenciu, hoci tá nemusí byť na príslušné zasadnutie naplánovaná.

Tu je pritom dôležité si uvedomiť, že Yellenová vystupuje na tlačovej konferencii len na každom druhom stretnutí a predpokladalo sa, že ak k zvýšeniu úrokov dôjde, tak to bude iba na zasadnutí, kedy je možné takýto krok komunikovať priamo novinárom. Tlačové konferencie šéfky Fedu sú pritom naplánované po zasadnutí FOMC v septembri a decembri. Teraz to ale vyzerá, že Fed môže pokojne zvýšiť úroky aj na konci októbra a urobiť si na to mimoriadnu tlačovku.

Každopádne načasovanie takéhoto kroku bude závisieť na prichádzajúcich makroekonomických dátach a tak trhy musia byť stále v strehu, lebo každé dobré americké číslo môže poslať úroky vyššie a rovnako tak aj dolár. Pozitívne vyznievajúce údaje teda môžu potrápiť vládne dlhopisy a paradoxne možno aj ďalšie triedy aktív, napríklad komodity.

Autorom je Ján Čermák, analytik ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy