Ruská odpoveď na sankcie: Zavedieme vlastné platobné karty

, ČTK Foto: SITA

Rusko by malo do konca roka 2015 zaviesť vlastný systém platobných kariet, oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Mali by tak nahradiť zahraničné karty ako Visa a MasterCard, ktoré používa asi 90 percent Rusov. Informáciu priniesol server Russia Today.

"Potrebujeme tento rok spustiť naše vlastné platobné karty," povedal Putin na tlačovej konferencii štátov BRICS, kam okrem Ruska patrí ešte Brazília, India, Čína a Juhoafrická republika. "Potrebujeme to urobiť tak, aby bola platobná karta dostupná pre všetkých občanov," uviedol s tým, že by takéto karty mali mať presah za ruské hranice.

Aspoň 97 percent ruských klientov v súčasnosti používa MasterCard alebo Visu. "Je to normálna situácia? Nie je!" povedal ruský prezident, podľa ktorého to Moskva dopustila len preto, že sa domnievala, že politika nebude zasahovať do ekonomiky.

"Ukázalo sa, že to tak nie je," povedal a dodal, že hospodárstvo sa teraz používa ako nástroj politického boja. Preto musí vziať Rusko situáciu do vlastných rúk, aj keď to neznamená, že tým chce krajina okolo svojich hraníc postaviť múr.

Podpredsedníčka ruskej centrálnej banky Oľga Skorobogatová už v máji oznámila, že ruské platobné karty začnú fungovať do konca roka 2015. Vlani v marci spoločnosti Visa a MasterCard prestali spolupracovať s radom ruských bánk v dôsledku sankcií zo Západu uvalených na Rusko. Po tomto kroku zaviedla krajina Národný systém platobných kariet, ktorý spadá pod kontrolu samotnej ruskej centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy