Eurosummit bol prerušený pre separátne konzultácie, Grécko má čas do stredy

Dnešné rokovania lídrov krajín eurozóny na mimoriadnom summite v Bruseli boli po dvoch hodinách prerušené. Dôvodom sú série rozsiahlych konzultácií premiérov a prezidentov medzi sebou.
Najdôležitejším zo separátnych rokovaní je zrejme „konkláve“ štvorice – predsedu Európskej rady Donalda Tuska, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.
Bol to Tusk, ktorý z pozície predsedu summitu požiadal o pozastavenie rokovaní a presadil formát štvorstranných konzultácií.
Dôvodom je zrejme dokument, ktorý sa zrodil po dvojkolovom zasadnutí ministrov financií eurozóny zo soboty a dneška, a ktorý požaduje oveľa prísnejšie opatrenia na strane gréckej vlády, ako bol pôvodný ústretový návrh predložený Tsiprasom.
Uznesenia Euroskupiny sa dostali aj do štvorstranového návrhu záverov lídrov krajín eurozóny. Podľa tohto dokumentu majú Gréci k dispozícii čas do stredy (15.7.), aby uviedli do praxe nové, ešte „drastickejšie“ požiadavky Európanov, ináč eurozóna začne s Aténami rokovania o dočasnom prerušení členstva v klube krajín platiacich eurom.
Dnes večer to prostredníctvom svojho účtu na twitteri naznačil aj fínsky minister financií Alexander Stubb, podľa ktorého majú Atény 72 hodín na to, aby prijali nové požiadavky veriteľov. Podľa neho, ide o splnenie troch hlavných podmienok – zavedenie potrebných zákonov do 15. júla, prijatie opatrení týkajúcich sa reformy v dôchodkovom sektore, DPH a daňového režimu a do tretice ide o privatizáciu štátnych podnikov a privatizačné fondy.
Ide o záležitosti, na ktorých sa dnes ministri financií eurozóny nedohodli, ako to avizoval šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, a „hodili“ ich na plecia premiérov.
Scenár spojený s možnosťou dočasného Grexitu však naráža na odpor Francúzska. Prezident Hollande po príchode na summit odmietol presadenie tejto možnosti, o ktorej v sobotu informovali nemecké médiá s odvolaním sa na neverejný, interný dokument spolkovej vlády.

Súvisiace články

Aktuálne správy