Fed by mal v tomto roku zvýšiť sadzby, potvrdila Yellenová

Šéfka Federálneho rezervného systému Janet Yellenová zároveň upozornila na to, že má obavy spojené s tým, že americký trh práce je naďalej slabý

Šéfka Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová očakáva, že americká centrálna banka v tomto roku zvýši úrokové sadzby. Zároveň však upozornila na to, že má obavy spojené s tým, že americký trh práce je naďalej slabý. Zároveň nenaznačila, či v tomto roku očakáva viac ako jedno zvyšovanie úrokových sadzieb. Fed bude mať v roku 2015 ešte štyri zasadania.

„Očakávam, že v určitom bode v tomto roku bude vhodné urobiť prvý krok týkajúci sa zvyšovania sadzieb, teda začať s návratom monetárnej politiky do normálu,“ povedala Yellenová. „Chcem však zdôrazniť, že kurz ekonomiky a inflácie zostáva výrazne neistý.. Budeme pozorne sledovať, či sa naďalej zlepšujú podmienky na trhu práce. Tiež musíme byť presvedčení o tom, že miera inflácie stúpa k dvom percentám počas niekoľkých nasledujúcich rokov,“ uviedla. „Myslím, že výrazný počet jednotlivcov si nehľadá prácu, pretože cítia, že je nedostatok dobrých pracovných príležitostí a silnejšia ekonomika by vrátila niektorých z nich do práce,“ povedala Yellenová.

Súvisiace články

Aktuálne správy