MMF znížil odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku na 3,3 %

Medzinárodný menový fond (MMF) znížil odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto roku o 0,2 percentuálneho bodu na 3,3 %. Dôvodom je pokles americkej ekonomiky v 1. kvartáli 2015. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ale svoju prognózu pre budúci rok fond zatiaľ nezmenil, napriek gréckej kríze aj výkyvom na čínskych akciových trhoch.
Podľa MMF sa tempo rastu globálnej ekonomiky v roku 2016 zrýchli na 3,8 % tak, ako uviedol vo svojej aprílovej prognóze.
Dôvodom zníženia tohtoročnej predpovede pre globálne hospodárstvo bol najmä nepriaznivý vývoj v USA. Americká ekonomika totiž v 1. kvartáli nečakane klesla. Môžu za to síce viaceré faktory: nepriaznivé počasie, najmä prívaly snehu, posilnenie dolára a štrajk prístavných robotníkov na západnom pobreží USA.
MMF v dôsledku toho znížil odhad rastu americkej ekonomiky v tomto roku na 2,5 % z pôvodne očakávaných 3,1 % a upozornil, že jej slabší výkon sa negatívne odrazí aj na výsledkoch kanadskej a mexickej ekonomiky.
Na druhej strane, MMF potvrdil svoju predchádzajúcu predpoveď a očakáva, že hospodárstvo eurozóny bude pokračovať v zotavovaní napriek situácii v Grécku, ktoré sa potáca na pokraji bankrotu a hrozí mu odchod z menovej únie. Kríza v Grécku sa však nerozšírila do iných častí eurozóny a dobre načasované politické kroky by mali zabrániť takémuto vývoju, konštatuje MMF.
Čo sa týka vyspelých ekonomík, fond predpovedá, že ich rast budú tlmiť nižšie ceny komodít, prísnejšie finančné podmienky spojené s vybalansovaním čínskeho hospodárstva a geopolitické faktory.
Pád čínskych akcií prinútil vládu v Pekingu, aby podnikla kroky na jeho zabrzdenie. MMF v súvislosti s výkyvmi na čínskych akciových trhoch predpovedá, že Peking môže čeliť ešte väčším ťažkostiam. Čínska vláda sa totiž snaží prejsť z doterajšieho modelu, keď motorom jej ekonomiky boli investície, na hospodárstvo, ktorého motorom je domáca spotreba.

Súvisiace články

Aktuálne správy