Dohoda TTIP dostáva reálne obrysy, europoslanci schválili odporúčania

, ČTK, euractiv Foto: SITA

Europoslanci sa po júnovom rozkole vrátili k prejednávaniu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a Spojenými štátmi (TTIP) a odkázali Európskej komisii, ako si predstavujú podobu zmluvy.

Spory tak medzi zahraničnými firmami a štátmi by už nemali riešiť súkromní arbitri, ale profesionálni a nezávislí sudcovia, píše sa v správe pre pojednávanie o TTIP, ktorú v Štrasburgu schválili europoslanci. Pre riešenie sporov medzi investormi a štátmi musí vzniknúť nový systém, ktorý nahradí doterajší mechanizmus urovnávania vzájomných vzťahov, nazývaný ISDS.

Na predchádzajúcom júnovom štrasburskom zasadnutí sa stala otázka takzvaných investorských arbitráží (ISDS), ktoré riešia prípadné obchodné spory medzi investormi a štátmi, jablkom sváru. Europoslanci potvrdili vôľu pokračovať v rokovaniach o ochrane investícií a podporili návrh na vytvorenie nového systému pre úpravu ISDS, pričom sa stále berie ohľad na to, aby arbitráže nezasahovali do národných právnych rámcov a aby boli transparentné.

EP dal svojim hlasovaním európskym vyjednávačom jasné zadanie a mantinely pre vyjednanie kvalitnej a prijateľnej dohody, ktorá odstráni prekážky obchodu medzi EÚ a USA a súčasne zaručí štandardy bezpečnosti a kvality výrobkov a služieb.

ISDS patrí medzi najkontroverznejšie otázky ostro sledovaných rokovaní. Kritikom napríklad prekáža, že v roliach arbitrov vystupuje úzky okruh súkromných právnikov, ktorí si vraj z arbitrážnych tribunálov vytvorili výnosný biznis. Obávajú sa tiež, že ISDS umožní nadnárodným korporáciám blokovať európsku reguláciu, pokiaľ pre nich bude nepriaznivá. Zahraniční investori totiž môžu prostredníctvom arbitrážnych tribunálov požadovať finančné kompenzácie za ušlý zisk. Podľa mnohých názorov ISDS má svoje miesto v dohodách s niektorými štátmi, ale týka sa to predovšetkým  nedemokratických alebo nestabilných krajín. Pre USA to ale vraj neplatí.

V tejto súvislosti si objavuje aj príklad z roku 2000, kedy mexická vláda musela zaplatiť asi sedemnásť miliónov dolárov americkej firme Metalclad, pretože na základe protestov občanov Mexiko nepovolilo obriu skládku toxického odpadu v prírodne hodnotnom území.

Spoločná obchodná zóna EÚ a USA s intenzívnou regulačnou spoluprácou bude mať vysoké šance stať sa referenciou pre globálne technologické štandardy aj pravidlá. Do istej miery zdieľaný regulačný rámec založený na spoločných vyšších hodnotách ako je význam demokracie, slobody, ľudských práv ale aj napr. rešpekt k životnému prostrediu, vysoký stupeň pracovnoprávnej ochrany či ochrana zdravia napomôže k posilneniu týchto hodnôt a na zvýšenie možnosti ich celosvetového presadenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy