ESM žiada o posúdenie gréckej žiadosti o úver

Európsky stabilizačný mechanizmus požiadal expertov z EÚ a z Medzinárodného menového fondu o zhodnotenie gréckej žiadosti o úver

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) požiadal expertov z Európskej únie a z Medzinárodného menového fondu (MMF) o posúdenie gréckej žiadosti o úver. ESM zverejnil list, v ktorom jeho predstaviteľ Jeroen Dijsselbloem, ktorý je zároveň holandským ministrom financií, požiadal Európsku komisiu a Európsku centrálnu banku o preskúmanie žiadosti. Oslovení experti majú posúdiť, ktoré grécke problémy znamenajú hrozbu pre eurozónu ako celok, prípadne pre členské štáty. Spoločne s MMF majú tiež zhodnotiť, či je grécky dlh udržateľný. Mali by posúdiť aj to, koľko peňazí by mohlo Grécko potrebovať.

„Toto hodnotenie.. vytvorí základ pre rozhodnutie ESM o tom, či v princípe povoliť podporu stability Grécka vo forme pôžičky,“ povedal Dijsselbloem v liste adresovanom európskemu komisárovi Pierreovi Moscovicimu a šéfovi ECB Mariovi Draghimu.

Grécko formálne požiadalo o núdzový úver z ESM. Oznámil to v stredu hovorca eurovalu. „ESM dostal grécku žiadosť,“ konštatoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy