Vyšiel naprázdno: Putin stráca šancu ovládnuť Grécko

, The Fiscal Times Foto: SITA

Niet pochýb o tom, že ruský prezident Vladimir Putin s potešením sleduje ako sa Európska únia rúti do problémov aj vďaka gréckej dlhovej kríze. Veď nielen USA a NATO, ale aj Európska únia je v očiach ruského vodcu silou, ktorá sa snaží znížiť ruský vplyv vo svete.

Sleduje ako sa Európa snaží vyriešiť finančné problémy Atén, ale vie, že svoju obrovská príležitosť už premárnil. Sankcie uvalené na Rusko, nedávno predĺžené až do januára budúceho roka, sú čiastočne príčinou vážneho ekonomického prepadu krajiny.

Grécko má blízko k Rusku, je to jednak jazykové prepojenie cez cyriliku, ale aj náboženské. Putin by vďaka Grécku dokázal pohodlne vraziť klin do EÚ, ak by sa mu podarilo oddeliť Atény od ostatných členov únie. Problém je v tom, že toho dnes nie je schopný.

Finančná kríza Grécka urobila z krajiny atraktívny cieľ pre taktiku, ktorú používal Sovietsky zväz počas studenej vojny: vytváranie klientskych štátov vo východnej Európe. Tvárou v tvár masívnym dlhom, vysokej nezamestnanosti, miznúcim daňovým príjmom ale aj strácajúcim sa vyhliadkam na zlepšenie situácie, by bolo asi veľmi ťažké pre gréckych lídrov povedať "nie" pre záchranný balík prichádzajúci z Ruska. Takáto dohoda by vytvorila európsky štát zaviazaný Moskve, ktorý ale má zároveň určitý počet kresiel v Európskom parlamente a hrá významnú úlohu v rôznych orgánoch EÚ.

Je tu ale jedna vec, ktorá celý plán zmarila. Putin nemá peniaze.

Grécky premiér Alexis Tsipras dvakrát navštívil Rusko za posledných niekoľko mesiacov. Na začiatku roka to bolo neúspešné úsilie nechať Grécko vstúpiť do združenia rozvojových ekonomík BRICS, alebo aspoň umožniť Aténam prístup k úverom z rozvojovej banky asociácie. Cez víkend sa Tsipras opätovne spojil s Putinom, tentoraz telefonicky. Za iných okolností by to asi bola diskusia o záchrannom balíčku, ale Rusko zasiahnuté sankciami, a čo je ešte dôležitejšie, nízkymi cenami ropy, mení pozíciu Putina. Silný muž nemá v rukách potrebne ťažké kladivo, v podobe ponúknutých úľavy, ktorým by ten pomyselný klin do EÚ vrazil.

Namiesto toho, sa Putinov hovorca Dmitrij Peskov vyjadril, že Putin a ruská vláda dúfa, že "naši grécki partneri dosiahnu potrebný kompromis s veriteľmi čo najskôr."

Pred štvrtkovým summitom skupiny rozvíjajúcich sa veľkých ekonomík BRICS v Ufe, sa Ruský prezident Vladimir Putin a jeho vláda zamerali na Čínu, napísala agentúra Reuters. Ruskí predstavitelia ponúkali lepšie podmienky pre investorov z Pekingu a zľahčovali prepad čínskych akciových trhov. "Sme si veľmi dobre vedomí ťažkostí, s ktorými sa stretávame ako v ekonomike, tak aj v medzinárodnej politike, ale keď spojíme sily, určite zvládneme všetko ťažké," povedal Putin čínskemu prezidentovi. "Všetky problémy a úlohy vyriešime," dodal šéf Kremľa, ktorého krajina potrebuje investície, aby sa dostala z hospodárskych problémov. Podrobnosti zo schôdzky oboch prezidentov nie sú známe. Zúčastnili sa jej tiež ministri hospodárstva a energetiky Ruska a Číny.

Putin sa dnes zišiel aj s juhoafrickým prezidentom Jacobom Zumom a indickým premiérom Narendra Modi. Na štvrtkovom summite skupiny BRICS, kam patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika, budú lídri rokovať o posledných detailoch spoločného fondu v objeme 100 miliárd dolárov, ktorý má za úlohu boj proti menovým krízam. Krajiny BRICS, ktoré zahŕňajú 40 percent svetovej populácie a pätinu výkonu globálnej ekonomiky, v týchto inštitúciách vidia nástroje na vybudovanie finančného systému nezávislého na Západe.

Reuters pripomína, že samit je pre Rusko príležitosťou, aby napriek mrazivým vzťahom so Západom ukázalo, že nie je v medzinárodnej izolácii.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy