Predaj áut v Británii v júni medziročne stúpol o 12,9 %

Za január až jún sa predaj áut v krajine v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zväčšil o 7 %

Počet registrácií nových áut vo Veľkej Británii v júni medziročne vzrástol o 12,9 % na 257 817 vozidiel. Informovalo o tom v pondelok britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT). Združenie uviedlo, že za celý prvý polrok sa predaj áut na britskom trhu oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zvýšil o 7 % na 1,376 milióna. SMMT však predpokladá, že tempo rastu predaja sa v neskoršej časti tohto roka spomalí.

Predaj áut v Británii v júni rástol už 40. mesiac po sebe. Podľa SMMT spotrebiteľov k nákupom automobilov povzbudili nízke úroky a atraktívne podmienky financovania. Zvýšil sa pritom záujem kupujúcich o autá vyrobené vo Veľkej Británii. Pre auto britskej výroby sa v júni rozhodlo 13,9 % kupujúcich, čo je najvyšší podiel za päť rokov.

„Je povzbudzujúce pozorovať, že viac spotrebiteľov si vyberá britské modely,“ povedal výkonný šéf SMMT Mike Hawes. „Je to dôležité pre širšiu ekonomiku, keďže 799 tis. ľudí je v súčasnosti vo Veľkej Británii zamestnaných v automobilovom sektore, vrátane maloobchodu,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy