Slovensko protiruské sankcie vlani výraznejšie ekonomicky nezasiahli

Slovensko protiruské sankcie vlani výraznejšie ekonomicky nezasiahli. Vyplýva to zo Správy Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2014, ktorú dnes prerokovala a schválila na svojej schôdzi vláda SR.
„Napriek poklesu obchodnej výmeny s Ruskou federáciou (RF) a zvýšeniu investičnej ostražitosti, nebola SR súčasným sankčným režimom EÚ priamo zásadnejšie ekonomicky poškodená. Za rok 2014 registrujeme pokles slovenského exportu o 18,38 % v porovnaní s rokom 2013,“ spresnil rezort diplomacie.
Podiel exportu do Ruskej federácie na celkovom exporte Slovenskej republiky podľa správy v roku 2013 predstavoval len 3,97 %, vplyvom sankcií sa podiel exportu do RF znížil na 3,21 %. Slovenskej ekonomickej diplomacii sa podľa ministerstva podarilo eliminovať zásahy sankcií EÚ na najcitlivejšie odvetvia SR ekonomiky, v čom bude pokračovať aj v roku 2015.
„Citlivejšie sú pre SR dopady ruských protiopatrení, ktoré nepriamo vplývajú na európsky trh s potravinami a poľnohospodárskymi produktmi, najmä formou cenovej destabilizácie vnútorného trhu,“ dodal rezort zahraničných vecí SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy