Väčšina Grékov sa stále chystá odmietnuť podmienky veriteľov

V nedeľnom (5.7.) referende v Grécku sa síce väčšina voličov chystá odmietnuť podmienky záchranného programu, ale stúpa aj počet tých, ktorí budú hlasovať za ich prijatie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa prieskumu spoločnosti ProRata pre grécke noviny Efimerdia ton Syntakton 46 % opýtaných povie Nie reformám, zatiaľ čo 37 % sa chystá zaškrtnúť na hlasovacom lístku Áno.
Tento prieskum sa uskutočnil už po zatvorení gréckych bánk a zavedení kapitálových kontrol aj limitu na výbery z bankomatov.

Ale v porovnaní s predchádzajúcimi prieskumami sa pomer síl v oboch táboroch začína vyrovnávať. Ešte minulý týždeň totiž odmietalo reformy a chystalo sa povedať Nie až 57 % opýtaných a 30 % plánovalo povedať Áno.

Najnovší prieskum tiež ukázal, že polovica respondentov súhlasí s rozhodnutím premiéra Alexisa Tsiprasa vypísať na nedeľu 5. júla referendum o podmienkach záchranného programu.
Pred bankami v Grécku sa dnes tvoria dlhé rady. Ministerstvo financií totiž oznámilo, že ich na pár dní, teda oddnes do piatka 3. júla otvorí pre dôchodcov, ktorí nemajú bankomatové karty a nemôžu sa tak dostať k svojim peniazom. Ale bankové pobočky budú vydávať peniaze len klientom, ktorí nemajú karty. Výbery z účtov sú obmedzené na 120 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy